MNB
MNB - 2

Hírek

Márton-napi kirakó

2011. november 14., 16:43

Libatömés, diótörés, jégen járás és újbor kóstolás is szerepelt az idei Márton-napi kirakó próbatételei között. A gyerekek ügyességi és mozgásos játékok segítségével ismerkedhettek a szenthez kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. Negyedik alkalommal rendezték meg a programot, amely idén is sok látogatót vonzott.

Márton-napi kirakó

Megtelt a Fő tér szombaton délelőtt, sok család látogatott ki a programra. Kilenc állomáson várták a gyerekeket, akiknek Szent Márton életéhez és a vele kapcsolatos népszokásokhoz kötődő próbatételeket kellett teljesíteniük.

Kiss Andrea - szakági vezető, Agora
"Ezek ügyességi vagy mozgásos játékok, kiegészülnek kézműveskedéssel, a 10. helyszín pedig a start és cél, ajándék és emléklap átadása."

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik - tartja a mondás. A gyerekek libát tömhettek, és feleleveníthették Márton püspökké választásának legendáját.

"Egyszer bebújt az ólba a libák közé, és a libák gágogtak, és megtalálták."

"11-én született, és azért ünnepeljük most."

Hagyományosan Márton napján kóstolták meg az újbort, ilyenkor gyújtották meg a lámpásokat a céhes műhelyekben, és számos időjárás-előrejelző népszokás is kapcsolódik a szent születésnapjához.

Varga Albin - igazgató, Gencsapáti Művelődési Ház
"Ezeket a kérdéseket nagyjából feltesszük a szülőknek, gyerekeknek, hátha tudják hol született Szent Márton, hol lett püspök, így bekapcsolódhatnak ebbe a játékba."

A gyerekek megtudhatták, mi történik, ha a lúd jégen jár, miért nem szabad Márton napján ruhát mosni, és hogy mi a püspökfalat. Minden megoldott feladatért pecsét járt a gyűjtő füzetbe.

"Kipróbáltam a libatömést, és a diótörést."

"Diótörésen voltam, és mikor a lúd jégen jár."

Ha összegyűjtötték mind a kilenc pecsétet, a gyerekek Szent Márton kiflit kaptak jutalmul.

"A felét odaadja a szegényeknek."

A kiflit meg kellett osztani valakivel, így emlékeztek a gyerekek Márton jótettére.