Hírek

Markusovszky Lajosra emlékeztek

2019. május 04., 15:24

Koszorúzással, előadással emlékeztek az intézmény névadójára a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Emlékplakettet és kinevezéseket adtak át, valamint kihirdették az idei tudományos pályázat eredményeit.

Markusovszky Lajosra emlékeztek

A kórház bejárata mellett áll Markusovszky Lajos mellszobra, az ünnepség nyitányaként itt helyeztek el koszorút az emlékezők, (3:31) majd Lóderer Zoltán, a sebészeti osztály vezetője idézte fel a honvédorvos munkásságának főbb állomásait. (10:11) A Markusovszky-emlékplakettet idén Piffkó József vehette át, aki szoros szakmai kapcsolatban áll az itteni sebészeti és szájsebészeti osztállyal. (7:35) Előadásában a professzor a fej-nyaki régió műtéti eljárásainak ugrásszerű fejlődéséről beszélt.

Piffkó József - igazgató, Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika, Szegedi TE
"Én azt várom, és azt gondolom, hogy a jövőben a sebészetben még az eddiginél is komolyabb szerepet fog kapni a komputertechnológia, a digitális műtéti tervezés, ami egyre pontosabb, egyre precízebb műtéti tervezéseket és azok megvalósítását teszi lehetővé."

Idén is kiírták a Markusovszky-pályázatot, amelyre orvosok tudományos dolgozatait várták. (11:45)  Az első díjat egy háromféle daganattípus mutációit összehasonlító pályamű nyerte.

Maráczi Alexandra - biológus, Molekuláris Patológia
"Leginkább az 50-55 év közöttiekre jellemző Európában és Amerikában is a daganatos megbetegedések megjelenése, míg Magyarországon ezzel szemben a 60-65 év, vagy afölöttieket érinti leginkább."

Hagyományosan a Markusovszky-emlékünnepségen adják át az orvosi kinevezéseket, idén összesen tízet.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Ilyenkor kerül sor a főorvosil adjunktusi kinevezésekre ... munkájához."

Markusovszky Lajos arról ismert, hogy ő látta el a szabadságharc idején Görgey Artúr fejsebét, 1857-ben elindította az Orvosi Hetilapot, és egyik fő szervezője volt a hazai egészségügyi oktatásnak. A szombathelyi kórház 1955 óta viseli a nevét.