Hírek

Március 15-i programok

2019. március 14., 13:08

Felvonulás, ünnepi műsor, koszorúzás, huszártoborzó és sajtófotó-kiállítás színesíti az idei március 15-ei ünnepségsorozatot az 1848-as forradalom kitörésének 171. évfordulóján. A programokat sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Március 15-i programok

Március 15. a magyarság egyik legnagyobb ünnepe, a nemzet ezen a napon fogott össze a közös haza érdekében - fogalmazott Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: az idei programsorozat is az önkormányzat, az intézmények és a civilek együttműködésével valósul meg. 9 órakor az Emlékműtől a Petőfi-szoborig vonul a lovasok, zenészek, táncosok menete.

Prieger Szabolcs - igazgatóhelyettes, AGORA
"Ide várjuk a szombathelyiek, fiatalok, családok, idősebbek csatlakozását. A Március 15. térről szintén egy menet vonul majd át a múzeumkertbe, ahol a nagy ünnepség lesz diákokkal, összevont iskolai kórussal, zenészekkel, színészekkel."

Ünnepi beszédet mond Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, beiktatják a város új diákpolgármesterét, és megkoszorúzzák Horváth Boldizsár igazságügy-miniszter szobrát. (2018.03.19. Híradó huszártoborzó) Kora délután veszi kezdetét a huszártoborzó a Vasi Skanzenben, ahová idén is több száz gyereket várnak pontgyűjtő játékkal, ünnepélyes avatóval, harci bemutatókkal.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
"Erősíti bennük a nemzeti öntudatot, az összetartozás érzését, a bajtársiasságot, a hazaszeretetet, és fontos, hogy ezt tevékenyen, egy csatában, egy ilyen toborzóban élhetik át."

A Smidt Múzeumban előadás hangzik el a forradalomban kiteljesedő társadalmi változásokról, a szabadságharc Vas megyei eseményeiről, valamint egy szombathelyi hős ezredparancsnok, Szabó Vince leszármazottja beszél arról, hogyan őrzi a család a 48-as hagyományokat. Múzeumpedagógiai foglalkozás és tárlatvezetés is lesz.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Van egy nagy vitrinünk, amelyben a március 15-éhez és az 1848-49-es eseményekhez kapcsolódó tárgyak vannak. 10 óra 30-ról vezetések lesznek a múzeumban, kollégáink bemutatják ezeket aprólékosan."

Március 15. a szabad sajtó napja is egyben - kilencedik alkalommal nyílik sajtófotó kiállítás, amelynek ezúttal a sportház ad helyet.