Hírek

Maradjunk otthon, hogy minél hamarabb útra kelhessünk

2020. április 01., 21:54

A Vas Megyei Turizmus Szövetség is arra buzdít mindenkit, hogy maradjon otthon - azért, hogy minél hamarabb útra kelhessen újra.

Maradjunk otthon, hogy minél hamarabb útra kelhessünk

Miközben a tavalyi rekordévnek számított - a vendégek több mint 1 600 000 vendégéjszakát töltöttek el a megyében - mára az ágazat a padlóra került. A szövetség a járvány csillapodása után országos marketingkampányt indít, melynek az a célja, hogy minél előbb helyre álljon a megye turizmusa.

Kondora Bálint - elnök, Vas Megyei Turizmus Szövetség
“Azt szeretnénk üzenni elsősorban belföldi turistáknak, hiszen azt várjuk, hogy először a turizmusnak az az ága fog fellendülni,  hogy Vas megye attrakciói, Vas megye szállodái, Vas megye fürdőhelyei újra várják a vendégeket, a járvány elmúltával is működnek. Reméljük, hogy még az idei szezonban érzékelhetően vissza tudjuk állítani azt az eddigi forgalmat, ami Vas megyére volt jellemző:”

Térségünk számára kedvező lehet, hogy az itteni természeti és épített környezet elsősorban nem a csoportos, hanem a családi, baráti utazások célpontja.

A Savaria Turizmus Kft. is részt vett annak az országos szakmai felmérésnek a kidolgozásában, amit március 17-én indítottak el online kérdőív formájában a turisztikai szolgáltatók körében. A kutatás célja az volt, hogy minél pontosabb helyzetképet kapjanak.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
“Általánosságban azt mondták el, hogy körülbelül a tavalyi évi bevételeiknek a negyven-negyvenkét százalékával kalkulálnak. A megkérdezett közel ezer vállalkozás azt jelezte, hogy körülbelül két-három hónapra való tartalékokkal rendelkeznek. Viszont kicsit optimistábbak voltak, hogy milyen módon tudnék elképzelni a turizmus újraindítását. Itt mindenki arra koncentrál, hogy elsősorban a belföldi turizmust kellene most erősíteni a magyarok körében hogyha vége lesz a járványnak, akkor meg külföldön képzeljék el az utazásaikat, hanem elsősorban Magyarországon.”

A talpraállás egyik kulcsa lehet a SZÉP-kártya-rendszer. Mivel az összegek egy részét nem költötték el a kártyabirtokosok, az OTP áprilisban és májusban elengedi a lejárt egyenlegek után fizetendő havidíjat. Emellett az ország turisztikában érintett szakmai szervezetei összefogva dolgoznak ki javaslatot a kormánynak, hogy mérsékeljék a szektor veszteségeit.

Jelenleg a szombathelyi Tourinform irodán nincs személyes ügyfélfogadás, de telefonon és e-mailben elérhetők a munkatársak. Egy call center kialakításán is dolgoznak most, ahol a turisztikai vállalkozások hívásait várják majd. Tájékoztatást adnak az érvényes jogszabályokról, a gazdasági mentőcsomagok lehívható forrásairól is.