Hírek

Már megjelentek a városban a fenyőárusok

2019. december 04., 14:16

A kereslet azonban még csekély. Mégis érdemes, már most körülnézni és akár kiválasztani a megfelelő fát, mert van, ahol erre is van lehetőség. Idén biztosan többet kell költeniük a karácsonyfára azoknak, akik ragaszkodnak a szokásaikhoz és élőfát szeretnének az ünnepre. A legolcsóbb a lucfenyő, amelynek méteréért 2-3 ezer forintot kérnek, de egy normand akár 18 ezer forintba is kerülhet.

Már megjelentek a városban a fenyőárusok

Fenyőerdő nő ki a földből az egykori huszárlaktanya udvarán. Luc, ezüst és normand fajták szerepelnek a kínálatban. Minden fát felállítanak, hogy megkönnyítsék a mustrát, hiszen mindenki a tökéletes fát keresi – mondja az árus. Császár Flórián szerint a jegenye is szép, de kevésbé tartós, ezért itt azt nem lehet kapni.

„Az is ugyanilyen zöld, annak nincs így körbe a tűlevél, hanem lapos, tüskés, nekem olyan nincsen, annak lehullik a tűlevele.”

Már meg lehet vásárolni a karácsonyfának valót, de aki nem akarja elrontani a meglepetést, vagy nem tudja otthon tárolni a fenyőt, az ráér a szállítással.

Császár Flórián - vállalkozó
„Ki tudják választani a fát előre nálunk, el tudjuk tárolni és karácsony napján el is vihetik. Nagyon sokan várják ki az utolsó napokat, mert addigra már ki vannak válogatva a szebb fák. Mindenkinek a sűrű fa kellene normandból például, hogy ne látszódjon a szára, olyan sűrű. Ritka az ilyen, de azért találnak belőle a vásárlók hála isten.”

Ebben a belvárosi kertészetben ezer fa közül választhatnak a vásárlók. A luc-, és ezüstfenyők mellett douglas fajtát is kínálnak. Érdemes már most kijelölni a megfelelőt, van aki már meg is tette.

Horváth István – tulajdonos, Belvárosi Faiskolai Áruda
„Gyakorlatilag a friss kivágást ajánljuk a karácsonyfát díszítőknek. Eljönnek, ki lehet választani, ki lehet jelölni és akkor viszik el, mikor éppenséggel szükségük van rá, akár karácsony előtt kettő nappal is.”

A kertész azt mondja, kivágás után és a szoba melegében minden fajtánál megfigyelhető a tűveszteség. Tovább maradhat azonban szép a karácsonyfa, ha vízbe állítjuk.