Hírek

Már készül a Fő téri adventi koszorú

2014. november 18., 15:59

Hamarosan kigyúlnak a fények a Fő téren, és dolgoznak már az óriási adventi koszorún is.November 27-én nyit az adventi vásár, egészen karácsonyig vásárosok kínálják portékáikat és művészeti csoportok műsorai teszik még szebbé az ünnepi készülődést.

Már készül a Fő téri adventi koszorú

Traktor hozza a fenyőágakat a Herman-iskola udvarára. Itt készül a főtéri ádventi koszorú. A méretre vágott örökzöldek fém vázakra kerülnek, ez lesz a közel nyolcméter átmérőjű koszorú alapja.

Hábeller Barbara
„Úgy kell rakosgatni az ágakat, hogy ne látszódjon ki a rés, és nagyon nehéz mert nagyon erősen kell meghúzni a drótokat”

Az iskola tanulói évek óta gyakorlati órák keretében készítik a koszorút. Hatalmas mérete miatt egy tucatnyi elemből rakják össze a végleges formát, majd áthidalókat fonnak, amelyekkel eltakarják a gyertyák tartóit. Kétféle lucfenyővel dolgoznak, így mutatósabbak az összefogott ágak.

Seres Györgyi - gyakorlati oktató, Herman Ottó Szakképző Iskola és Kollégium
„ A készítéshez körülbelül 6-7 köbméter vágott zöldet használtunk, ha számszerűsíteni kell, akkor legalább 8-10 közepes méretű fenyőt használtunk fel ehhez, több kiló drótot és körülbelül két hete dolgozunk már rajta”

Egy másik csoport már a kiegészítőkön dolgozik, idén aranyszínűek lesznek a díszek.

A gyertyaöntő műhely előtt sorakoznak már az óriásgyertyák. A hagyományokhoz hűen három lila és egy rózsaszín kerül a koszorúra. A napokban ezek is új külsőt öltenek.

Ávár Tibor -  gyertyaöntő mester
„Évek óta mindig az előző évi gyertyát újítom fel, kijavítom a felületét, meg a kanócot kicserélem benne, úgyhogy most ez készül rohammunkával, hogy ez kész legyen, jövő héten kedden vagy szerdán fogom kiszállítani őket a Fő térre és csütörtökre, mire nyit a vásár, kész legyen a koszorú is”

A Szentháromság-szobor mellett felállított adventi koszorú gyertyáit a történelmi egyházak közreműködésével, advent négy szombatján, délután öt órakor gyújtják meg. Nem marad el a téli forgatag sem, az adventi készülődést pedig ünnepi műsorok teszik majd még szebbé.