Hírek

Már épül a sétaút a Romkertben

2017. március 20., 15:29

A Romkertben javában dolgoznak a szakemberek - egy olyan sétaút készül, amelyen az Ady térig lehet majd sétálni a római kori emlékek között. A munkálatoról Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar polgármester is tájékozódott pénteken.

Már épül a sétaút a Romkertben

A középkorban vár magasodott a mai romkert területén. A gyilokjárójának a nyomai még jól látszanak a területen.

A faszerkeszet megújításán dolgoznak most a szakemberek.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
“Ennek volt egy védőfalazata, ami ugyan többszörösen meg lett újítva, de nincs olyan állapotban, hogy ez terhet tudjon hordani, éppen ezért nagyon fontos az, hogy a felépítmény az stabil legyen, és az egészet, tehát az átjárót tartani tudja.”

Most az ácsok dolgoznak a 7-8. századi műemléken. Az egykori várfalat szinte teljesen beburkolták a könnyűszerkezetes állvánnyal: most olyan, mintha fából lenne itt egy viszonylag hosszú híd.

Puskás Tivadar - polgármester
“A Romkert-sétánynak az a lényege, hogy a Mindszenty tér és az Ady tér összekötődik. Az, hogy minden szombathelyi szabadon végigsétálhat ezen a sétányon, és látja, hogy jobbra is, balra is, előtte is, mögötte is történelmi épületek vannak. Tudja azt, és érezze mindenki, hogy egy olyan városban lakik, aminek múltja van, olyan városban lakik, aminek története van.”

A sétány felújítása csak az egyik a Romkertben zajló munkálatok közül. Közép-Európa legnagyobb összefüggő mozaikját szeretnék megmenteni - itt minden folyamatban lévő korszerűsítés ezt a célt szolgálja.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
“Kitüntetett helyen fekvő város, mai szerencséjét, virágzását, gazdasági fejlődését is a helyének köszönheti, hiszen mindent a földrajz dönt el. Ma is utak és vasutak találkozásában fekszik ez a város, és ezt az adottságát kell kihasználnia.”

A mintegy 180 millió forintba kerülő sétány - ha minden a tervek szerint alakul - legkésőbb június elejére elkészül.