MNB - 2
MNB

Hírek

Május 25-től ugyanis ismét normál működési rendben indulnak a bölcsődék és óvodák

2020. május 22., 16:00

Ami azt is jelenti, hogy a szülőknek már nem kell igazolniuk, hogy gyermekük felügyeletét nem tudják másként megoldani. A fő változás, az érkezésnél lesz, a kísérők is beléphetnek majd az épületbe, ezért az öltözőszekrényeket távolabb rakják egymástól.

Május 25-től ugyanis ismét normál működési rendben indulnak a bölcsődék és óvodák

“ Ha már több gyerek lesz, nem ilyen 3,4,5, akkor nem tudunk kimenni az ajtóba a gyerekért és itt fölöltöztetni, mert akkor a csoportban ki van a gyerekekkel.”

A bölcsődékben a maximális 552 fős létszámból 171-en igényelték a felügyeletet. A további enyhítések eredményeként várhatóan fokozatosan emelkedik majd a gyerekek száma az intézményben.

Sebestyén Bianka - intézményvezető, Egyesített Bölcsődei Intézmény
“Olyan 50%-kal lesz a bölcsődék hétfői indulással a telítettsége, és utána júniustól még többen jelezték, hogy másodikával érkeznének, akkor megint növekedni fog, de szerintem még így a június hónapban biztos lesznek családok, akik valamilyen módon megoldják az otthon létet és csak a későbbiek folyamán jönnek.”

A szigorú higiéniai szabályok érvényben maradnak, kevesebb és könnyen tisztítható játék lesz a termekben. A fogmosás továbbra is otthoni feladat, de a legkisebbek magukkal vihetik az alváshoz elengedhetetlen kedvenceiket, csak a szülőket kérik, hogy ezeket minden nap mossák ki. A Mesevár óvoda hétfőn 40, azután héten pedig 60 gyereket fogad, a 130-ból, de meglepte őket a hirtelen enyhítés.

Ávár Lászlóné - vezető, Mesevár Óvoda
“Fokozatosan számítottunk rá, hogy emelik a létszámokat, a csoportban, a csoportlétszámokat. Tehát az 5 fő helyen 10 főre, arra nem, hogy máról-holnapra az egész óvodának ki kell nyitni, és minden gyermeket, ugyanúgy, mint a vészhelyzet előtt, korlátozás nélkül fogadhatunk, fogadnunk kell.”

Az étkezés biztosítása miatt a szülőknek péntekig kell jelezniük, hogy viszik-e gyermeküket hétfőn óvodába. A megnövekedett létszám miatt fokozottan figyelnek a higiéniára.

Sebestyén Boglárka
“Eddig is a tisztaság, takarítás az abszolút csillagos 5-ös volt, most meg aztán pláne odafigyelnek rá, látom, hogy mindent fertőtlenítenek, ami csak létezik. ”

Mivel a szülők szabadsága fogytán, az intézményekben legfeljebb két hét lehet a nyári leállás. Az idén pedig elmarad az általában nagy létszámmal bíró családias légkörben megtartott gyermek nap is. Az ezzel kapcsolatos délelőtti eseményeket a szülők videón tekinthetik majd meg.