Hírek

Május 22-e európai elhízás elleni világnap

2020. május 22., 15:56

Ez a probléma talán még soha nem érintett egyszerre ennyi embert. A 9 hét házi karantén és a home office sokaknál megtette hatását.

Május 22-e európai elhízás elleni világnap

Kovács Andrea
“Finomakat főztünk, ettünk otthon, és sokat ültem, tehát én számítógép mellett dolgozom, napi 7-8, akár 10 órát is ültem gép mellett, kevesebbet mozogtam.”

Az enyhítések nyomán a bátrabbak már elkezdték a kemény munkát, hogy visszaszerezzék régi alakjukat.

Kovács Vivien - személyi edző
“Ahol nagy mennyiségű hízás történt, onnan, ha kap elkezd sportolni, kap egy étrendet, elkezd mozogni, akkor egy picit előbb észlelhető a változás, mint aki mondjuk egy 3 vagy négy kilótól szeretne megszabadulni, az egy kicsit nehezebb már.”

A bezártság még a profiknak is kihívást jelentett.

Koczka Márta - aerobik oktató
“Nehéz volt, mert bepánikoltam, amiatt, hogy az, amit kiépítettem magamon, az most el fog tűnni, azáltal, hogy az edzőtermek is bezártak, meg az aerobik óráimat sem tudtam megtartani.”

Az egész napos otthonlét lehetőséget adott a folyamatos nassolásra és a felhalmozott élelmiszer is arra ösztökélt, hogy együnk.

A rántott, mélyhűtött, gyorsan elkészíthető, félkész ételek vagy gyors ételeknek az alkalmazását próbáljuk meg azért kihagyni a következő időszakban.”

A kilók könnyen jönnek és nehezen mennek. A szakemberek óva intenek a gyors és drasztikus fogyókúrától. .

Répási Eszter - dietetikus
“Nagyjából ezt a fél kg-t érdemes megcélozni heti szinten, akár fogyás szempontjából is, hogy a szervezet ehhez alkalmazkodni tudjon, ennél nagyobbat nem érdemes azért. Tudom, hogy jónak hangzik, de próbáljunk meg inkább egy hosszútávú fogyási folyamatban gondolkodni.”

Sok lehetőségből válogathatunk, ha sportolni, mozogni szeretnénk. Az elhízás egészségügyi kockázatot is jelent: hozzájárulhat a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ízületi panaszok kialakulásához.