Hírek

Magyar honvédelem napja

2019. május 21., 14:05

A tavaszi hadjárat csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostromot követően visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére ez a nap a magyar honvédelem napja, amikor az ezeréves magyar hazát védő hős katonák és a jelenleg szolgálatot teljesítő honvédek előtt tiszteleg az ország. Szombathelyen is megemlékeztek a jeles napról.

Magyar honvédelem napja

Harangozó Bertalan kormánymegbízott az Aréna utcai katonatörténeti kiállítás helyszínén mondta el emlékező szavait. Méltatta a haza szolgálatát bátran vállaló, a polgárok biztonságát garantáló katonákat, és felidézte, hogy Magyarország éppen 20 éve csatlakozott a NATO-hoz. Tízen vehettek át elismerést a honvédség munkájának támogatásáért. Az ünnepségen elhangzott az is, hogy a Zrínyi 2026 (húszhuszonhat) program keretében a kormány korszerű eszközökkel felszerelt, a kor kihívásainak megfelelő erővé szeretné fejleszteni a magyar honvédséget.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott
"Egy olyan honvédség megteremtését célozza, ami a hiányzó képességeket termeit újjá akár szárazföldi, akár légi, logisztikai, kiberbiztonsági területeken, és mindenek előtt a magyar katonát, honvédet állítja ennek a képességnek a legfőbb őrévé."