Hírek

Magyar Bölcsődék Napja

2018. április 23., 15:31

1852. április 21- én nyílt meg Magyarország első bölcsődéje a budapesti Kalap utcában. Kilencedik éve már, hogy ezen a napon minősített szakmai tanácskozást tartanak és kitüntetéseket adnak át Szombathelyen. Az idén öt különböző témájú előadást hallgathattak meg a kisgyermeknevelők.

Magyar Bölcsődék Napja

Mondókázással, játékkal telik a délelőtt a Napraforgó Bölcsődében. A felkészült kisgyermeknevelők nemcsak a mindennapi rutin elvégzésében, hanem a szabadidő hasznos eltöltésében is a kicsik segítségére vannak. Ez több mint munka - hivatás - hangzott el a bölcsődék napja alkalmából szervezett konferencián, amelynek résztvevőit Puskás Tivadar polgármester köszöntötte.

„Ezek a gyönyörű szép épületek lelketlenek, semmire nem használhatók, ha nem töltik meg önök szeretettel, gondoskodással, munkával”

A nyitóelőadás az ételallergia és ételintolerancia kérdéskörét járta körbe. A szakember kiemelte: egyre többször jelentkezik kisgyermekkorban tojás-, tej -  vagy gluténérzékenység, ezért fontos, hogy mindenki ismerje a tüneteket. Az érintettek étkeztetése külön figyelmet kíván a bölcsődékben is.

Kovács Erika- klinikai dietetikus, Markusovszky-kórház
„Egy kicsit úgy érzem, rendbe kell tenni a fejekben ezt a dolgot, nagyon sokszor sok félreértés, sok mellé információ jut el hozzánk, amivel egy szakember tud foglalkozni és rendet rakni, hogy hogyan kell ezen az úton elindulni”

A konferencián szó volt még a népi játékokról, a kicsikre hangolt terekről, a kisgyermek jogairól és a mese fontosságáról is. Szombathelyen az országos átlagnál jóval több a diplomás nevelők száma. A Bölcsődék Napjára szervezett előadások is hozzájárultak a szakmai felkészültség erősítéséhez.

Pósfainé Sebestyén Bianka - vezető, Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény
„Szombathelyen 2010 óta minden évben egy akkreditált minősített szakmai továbbképzést tartunk, ami 5 szakmai előadásból áll és ezek a pontszerző képzések a dolgozóknak jelentenek a továbbképzésük teljesítéséhez is egy kis segítséget”

Szombathely 7 bölcsődéjében 538, továbbá két minibölcsődében 14 kisgyermeket tudnak fogadni. A férőhelyek száma elegendő, aki igényel - annak valamelyik intézményben - jut hely.