Hírek

Madarak és fák napja

2019. május 13., 13:03

Negyedik alkalommal szerveztek tavaszi pikniket a madarak és fák napja alkalmából pénteken a Csónakázó-tó szigetén. Egészséges ételkóstolóval, ügyességi játékokkal, színpadi programokkal várták az óvodás-, kisiskolás csoportokat és családokat a természetvédelem és környezettudatosság jegyében.

Madarak és fák napja

"Avokádókrémes teljes kiőrlésű kenyér, zabpelyhes keksz és sajtpuffancs készült."

Cukormentes gyümölcssalátát és zöldségropogóst is lehetett kóstolni az Egyesített Bölcsődei Intézmény standjánál. (1:36) Eperpalántát is osztottak, bárki hazavihetett egy tövet.

"Sárgarigó, vörösbegy."

Az oladi iskolások körbejárták a szigetet, érdekességeket tudhattak meg az ott élő madarakról, majd tesztet töltöttek ki.

Kelemen Tibor - vezető, Madarász suli, Gothard-iskola
"A gyerekek ismerkednek kicsit a madarakkal, mi történik ebben az időszakban a madarakkal, megfigyelgetjük a környék madárvilágát, ez által próbáljuk őket ráhangolni a természetre is."

Ügyességi játékok, (3:17) szörfszimulátor, (4:56) minigolf és (2:49) kézműves foglalkozások várták a gyerekeket. (10:36) A távhőszolgáltató sátránál a környezetbarát fűtésről is hallhattak az érdeklődők.

Briski Judit - szervező
"A föld napjának és a madarak és fák napjának ugyanaz az üzenete, hogy vigyázzunk a környezetünkre, óvjuk a természetet, ennek megfelelően a mai napon is a programokat is e köré szerveztük."

"Jaj de friss rózsáim elharvadtanak, forrásom zöld fái kiszáradtanak."

Közben a színpadon egymást követték a programok: a Reményik-iskola diákjai Csokonai versét adták elő újraértelmezve. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arra figyelmeztetett, hogy a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön, vigyáznunk kell rá. Kihirdették az ovis rajzpályázat eredményeit: (14:06, 15:01) Zsámpár Zoltán lett az első díjas a Gazdag Erzsi-oviból, aki egy virágzó fát festett meg. (15:29) Délután múltidéző bringatúra indult, (190513ejszakai_futas_zold_emlékemu) majd éjszakai futásra várták a mozgás szerelmeseit, közel félszázan álltak rajthoz.

Pátkai Attila - klubvezető, Szombathelyi Futóklub
"Innen a Csónakázó-tótól indulva az Ezredévi parkban, majd a Szent István parkon keresztül futunk vissza a Csótóhoz, majd az emlékműhöz futunk fel."

A madarak és fák napját 1902-ben tartották meg először, Chernel István kőszegi ornitológus ötlete nyomán. Ebből az alkalomból pénteken este zöld kivilágítást kapott az emlékmű.