Hírek

Ma van a Magyar Dráma Napja

2011. szeptember 21., 17:49

128 évvel ezelőtt mutatták be Madách Imre: Az ember tragédiája című művét. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismerésére. A Weöres Sándor Színház tervei között szerepel, hogy novembertől magyar írók drámái műveiből tartanak felolvasószínházat.

Ma van a Magyar Dráma Napja

Madách Imre: Az ember tragédiája című művét adta elő a Weöres Sándor Színház idén január 21-én, a színház hivatalos megnyitó ünnepségén. A dráma ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én tartották a Nemzeti Színházban. A magyar írók drámai művei iránt ma is nagy az érdeklődés, ezt tapasztalják színházi szakemberek. Ezt igazolja a Pécsi Országos Színházi Találkozó is.

Jordán Tamás, igazgató - Weöres Sándor Színház
Ahol magyar drámák kerülnek felólvasószínházként a közönség elé. És nagyon nagy népszerűsége van. Ez annyira felbátorított minket, hogy novembertől mi is tervezzük, Dúró Győző dramaturg segítségével, rendszeresen fogjuk mutatni azokat a műveket, amelyeket Dúró Győző erre alkalmasnak talál.

A végzős drámatagozatosok végeznek koncetrációgyakorlatot a Kanizsai Gimnázium udvarán. Azt mondják: az elmúlt években sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a magyar irodalom megismerésére, mint korábban.

Kalmár Boglárka, 12.D.
Mi mélyebben és több figyelmet fordítottunk az olyan írókra, költőkre, akikről más iskolákban egy szóval sem emlékeznek meg.

A diákok között akadnak olyanok is, akiknek komolyabb terveik is vannak a színészettel.

Bogdán Boglárka
Amatőr színjátszóként kezdtem. Az elmúlt években rengeteg előadásra jártunk, színházba, együtt élünk a színházzal. Ezért gondoltam, hogy felvételizek a Színházművészeti Egyetemre, vagyha az nem sikerül, akkor drámatörténetre.  

A magyar és a vasi színjátszás meghatározó társulata a Ferrum Színház idén ünnepli megalalkulásának 35 éves évfordulóját. A jubileumi előadásukat október 12-án tartják az MMIK-ban.