Hírek

Lőrincz Zoltán előadása a Szent Márton Akadémián

2015. január 29., 20:01

Szent Mártont tekinthetjük a keresztény szerzetesség atyjának, mondta Lőrincz Zoltán a Szent Márton Akadémia keretében tartott előadásán. A művészettörténész beszélt a 4. századi vallási viszonyokról, a Márton által vezetett szerzetesek életéről, és a szentet övező kultuszról is.

Lőrincz Zoltán előadása a Szent Márton Akadémián

2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. A készülődés jegyében szervezett ismeretterjesztő sorozat megpróbálja közelebb vinni az emberekhez a saváriai születésű szent alakját, személyiségét, és hiteles képet ad Márton koráról. Történészek, kutatók, egyházi személyiségek tartanak előadást minden hónap utolsó keddjén.

A legutóbbi előadáson Lőrincz Zoltán művészettörténész beszélt a korai kereszténységről és a szerzetességről. Mint mondta, a 4. században, miután a kereszténység államvallássá lett, összeütközésbe került a régi és az új életforma. Márton közösségbe gyűjtötte az addig magányosan élő, a világból kivonuló, remete élet után vágyókat. Így jöttek létre az első kolostorok a mai Franciaország területén. Az itteni élet adott mintát később Szent Benedeknek is, aki a bencés rend alapítója volt, és aki révén a szerzetesség elterjedt egész Európában.

Lőrincz Zoltán beszélt a szerzetesi élet alapjairól, bemutatta a Márton által létrehozott kolostorokat, és kitért a szentet övező tiszteletre is. A Szent Márton Akadémia következő előadása február 24-én lesz. Akkor Sághy Marianne történész elemzi a szerzetesség modelljét, az aszkézis és a hatalom viszonyát.