MNB
MNB - 2

Hírek

Lobbizik a Szabad Városok Szövetsége

2020. október 19., 15:21

Megkezdte a brüsszeli lobbit a Szabad Városok Szövetsége annak érdekében, hogy az önkormányzatok közvetlenül részesüljenek a koronavírus-járvány okozta gazdasági hátrányok enyhítésére létrehozott alapból. A forrásoknak legalább felét a városoknak szeretnék juttatni, ami garancia lenne a megfelelő felhasználásra. A szövetségnek Szombathely is tagja.

 

Lobbizik a Szabad Városok Szövetsége

Az új városvezetés már a legelején célként fogalmazta meg, hogy közvetlenül lehívható uniós forrásokhoz juttassa Szombathelyt. Mindez összecseng a Szabad Városok Szövetségének szándékaival, (szabadvarosok.hu) amelyet ellenzéki vezetésű önkormányzatok hoztak létre. Beleszólást kérnek abba, kik, hogyan és mire költik el az unióból érkező támogatásokat. Azt mondják, a pénz oda kerüljön, ahol valóban szükség van rá, ne pedig különböző érdekkörök osztozzanak rajta. (drónfelvételek) Az uniós "Helyreállítási Alap" 2500 milliárd forinttal támogatná Magyarországot, ebből kérnek részesedést a városok.

Nemény András - polgármester
"Azt látjuk, hogy a kormány ugyan mindenkitől von el egyszerre, de van, akinek visszaad, és az ellenzéki vároosk nem ezek közé tartoznak, össze kell tehát kapaszkodnunk, és együtt kell tudnunk elérni eredményeket. Mert forrás igenis van, van az Európai Uniótól, csak ezt a forrást a jogállami kritériumokhoz kötik. És én azt látom, hogy a kormány inkább lemond a forrásról, csak a jogállami kritériumokat ne kelljen betartani. Márpedig mi önkormányzatok igenis szeretnénk eljuttatni az emberekhez eljuttatni azt a jogos forrást, ami az övüké."

A szövetség tervei szerint jövő tavasszal az együttműködő önkormányzatok helyi népszavazást tartanak arról, hogy az uniós források legalább felét közvetlenül a városok kapják meg. Mindez felerősítené a polgárok hangját, amit már a kormány sem hagyhat figyelmen kívül. A lobbi magasabb szinten is folyik: a V4-ek - Budapest, Varsó, Prága és Pozsony - ugyanezért a célért küzdenek.