MNB
MNB - 2

Hírek

Lezárult az új szűrőberendezés próbaüzeme a FALCO Zrt.-nél

2019. február 12., 14:45

A mérési eredmények alapján minimális a por- és formaldehid-kibocsátás, valamint jelentősen csökkent a szaghatás is - erről számoltak be a vállalatnál hétfőn tartott tájékoztató rendezvényen és gyárbejáráson. Az ún. UTWS technológia kiépítése mintegy 15 milliárd forintba került.

Lezárult az új szűrőberendezés próbaüzeme a FALCO Zrt.-nél

Közel 3 és fél ezer tonna acélszerkezetet és gépet építettek be az új forgácsszárító- és szűrőberendezésbe a FALCO-nál. A kivitelezés másfél évig tartott, tavaly szeptemberben kezdődhetett meg a próbaüzem, ami mostanra lezárult. Látványos a változás, hiszen eltűnt a korábbi hatalmas gőzfelhő.

"Véggáz visszaforgatás, részleges utóégetés, hővisszanyerés, porleválasztás."

Ezt jelenti az UTWS technológia. A rendszer zárt, a fel nem használt hőt visszaforgatják, a szilárd port és a szerves vegyületeket elégetik, abból semmi nem áramlik ki.  

Kovács Tamás - PR-menedzser, FALCO Zrt.
"Ez 100 százalékban BAT-technológia, ez azt jelenti, hogy a legjobban elérhető technológia ma Európában. Nagy gőzfelhőnk az nincs, 15 fok felett ezt nem is lehet látni, nincs kék aeroszol, és jelentős mértékben tudtuk csökkenteni a szagkibocsátást."

A vállalat elvégeztette a kötelező emisszióméréseket is: a por- és formaldehid-kibocsátás mértéke a 2019 novemberében hatályba lépő új határértékekhez képest is jóval alacsonyabb, 0,1 illetve 0,4 mg.

A rendszer 15 másodpercenként végez mérést, ebből számol napi majd havi átlagot. A vállalat február 12-től a honlapján is elérhetővé teszi az eredményeket. A kedvező kibocsátási értékeket a tájékoztató vendégei is üdvözölték, ám további hiányosságokra is felhívták a figyelmet, például a zajterheléssel vagy a fűrészpor kezelésével kapcsolatban.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
"Fűrészport szállító szalag burkolata két egymást követő napon is kilyukadt, és a szél óriási mennyiségű fűrészporral terítette be a környéket, ez nem megengedhető. Arra kell törekedni, ezt kérem és javaslom a gyár vezetésének, hogy a fűrészport teljesen zárt módon tárolják és kezeljék."

Puskás Tivadar - polgármester
"Akkor lehetünk igazán elégedettek csak, ha mindenféle kibocsátás, mindenféle anyagkibocsátás megszűnik, és a hangterhelés továbbra is jelentős."

A tájékoztatón elhangzott, hogy a vállalat elkötelezett a legmagasabb környezetvédelmi normáknak való megfelelés, valamint az energiahatékonyság növelése irányába, ezt bizonyítja a szűrőberendezés telepítése is. A zajcsökkentés érdekében egy 38 méter magas, U-alakú zajgátló falat is felépítettek.