MNB - 2
MNB

Hírek

Lezárult az Integrált Városfejlesztési Stratégia első ütemében megvalósult beruházási program

2012. november 19., 16:57

Belvárosi utcák és épületek újultak meg javarészt uniós támogatásból. Ezen felül korszerű technikával szerelték fel az Agora-Savaria Filmszínházat. A további fejlesztési elképzelésekről is szó esett a moziban tartott ünnepi projektzárón.

Lezárult az Integrált Városfejlesztési Stratégia első ütemében megvalósult beruházási program

Másfél milliárd forintból újult meg Szombathely belvárosa. Ennek az összegnek a túlnyomó részét pályázati forrás biztosította. Megszépültek a Fő térhez kapcsolódó utcák, a mozi homlokzata és árkádja. Felújították a Kőszegi utcai műemléki védettségű üzleteket, valamint két Kossuth utcai épültet is. A támogatási összeg pénzmaradványát a Savaria mozi technikai korszersítésére fordították.

Lazáry Viktor alpolgármester
Közel vagyunk ahhoz, hogy az Iseum projektet is lezárjuk, így gyakorlatilag az Iseumnál a városnak egy olyan kulturális centruma alakult ki, a Fő tér és a mozi megújulásával pedig egy olyan belvárosi mag alakult ki, amely a kultúrát, a szórakozást, a közművelődést szolgálja."

A fejlesztési tervek között a Savaria térről nyíló tömbbelső megújítása szerepel, amit a projektből még megmaradt 30 millió forintból finanszírozna a város. Emellett egy újabb, ezúttal szociális célú városrehabilitációs programra is benyújtja pályázatát. Ebből az Óperint utcai körforgalom megépítése és ottani épületfelújítás valósulhat meg.

Breznovits István - elnök, Nyugat-dunántúli
"A szociális célú városrehabilitáció azt jelenti, hogy leromlott lakóövezetek, akár lakásfelújítások, akár önkormányzati bérlakás vagy szükséglakásoknak a felújítása, kiváltása, ez az alpvető cél. De az is fontos itt is, hogy egy adott lakóterület rehabilitációja."

Hende Csaba országgyűlési képviselő elmondta, hogy Szombathely további támogatásokra is számíthat. Személyesen képviseli majd a kormányt a városi adósságállomány egy részének átvállalására  vonatkozó tárgyalásokon. Hamarosan kormányhatározat születhet az új ipari központ kiemelt szerepéről, amely jelentős tőkét vonzhat, ezáltal új munkahelyket teremthet a térségben.

"Összefogott Szhely, Sztgotthárd és Zeg önkormányzatai,  összefogtak a térség gazdasági kamarái és a vállalkozásai és elhatározták, hogy felzárkózunk Győr mellé és létrehozzuk az ország harmadik nagy járműipari, gépipari és elektronikai ipari régióját."

Emellett Hende Csabát a miniszterelnökséget vezető államtitkár biztosította arról, hogy külön forrásból felépülhet a püspöki palota lebombázott szárnya és megújulhat az uszoda is.