Hírek

Lezárult az “Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a szombathelyi járásban” elnevezésű projekt

2020. október 09., 15:43

Az EFI még további két évig biztosan működik - közölte sajtótájékoztatón a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete. Bemutatták az “Október a mellrák elleni küzdelem hónapja” című kampányfilmet is.

 

Lezárult az “Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a szombathelyi járásban” elnevezésű projekt

Általános egészségfejlesztés és lelki egészségvédelem - ezzel a céllal jött létre 2018-ban a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda a Széchenyi 2020 program támogatásával.

Vígné Horváth Ilona -  igazgató, Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete
“A pályázat 90 milliós forrást biztosított erre, ami azt jelenti, hogy évente 40 milliót tudtunk költeni ezeknek a feladatoknak a megvalósítására, a pályázati célokat, az indikátorokat megvalósítottuk, arról be tudunk számolni, hiszen most már készül a beszámoló is, és látjuk az adatokat és látjuk az eredményeket.”

Az EFI 40 település lakosságát is ellátja Szombathely mellett. Három évig a város anyagi támogatásával működnek.

A rendszeres testmozgásra és az egészséges táplálkozás való ösztönzés érdekében számos rendezvényen vehettek részt az érdeklődők. Egészségügyi dolgozók mentális védelme érdekében önismereti és stresszkezelő tréninget, lelki egészség tanácsadást is tartottak.

Szákovics-Varga Ildikó - irodavezető, Egészségfejlesztési Iroda
“Főzőklubot, előadás jellegű programokat, tornafoglalkozásokat, a jógán, a gerinctornán keresztül gyermek gyógytorna, kismama torna, intim torna tréningek, tehát próbáltuk úgy szélesíteni a kört, hogy minden korosztály számára legyen megfleelő és elérhető program.”

A két év alatt a közösségi programokon több mint 11 ezer ember vett részt, de civil szervezetekkel is együttműködnek. A sajtótájékoztatón az események rendszeres résztvevője, a  Szombathelyiek Egészségéért Egyesület kampányfilmjét is bemutatták: Október a mellrák elleni küzdelem hónapja.

Milisitsné Tátrai Beatrix - elnök - Szombathelyiek Egészségéért Egyesület
“Védőnőként részt veszünk a babamasszázson, részt veszünk a szülésre felkészítő tanfolyamon, és mivel már kilencedik alkalommal csináljuk az emlősétát, vagy az emlőrák ellen küzdelemre való felhívó programjainkat, ezért ezt ezzel, az EFI-vel együtt valósítottuk meg.”

A Nők, együtt, egymásért című filmben ismert szombathelyi hölgyek mondják el gondolataikat a szűrések fontosságával kapcsolatban.

Csuk Zsuzsanna - titkár - Szombathelyiek Egészségéért Egyesület
“A célja mindenképpen az a felhívás, és ennek a tudatosítása, hogy akár az emlőrákkal kapcsolatban, a világnap apropóján, akár bármilyen más egészség, szépség, harmónia témában vigyázzanak magukra, figyeljenek oda magukra!”

A filmet megtekinthetik az EFI honlapján, és közösségi oldalán.