Hírek

Lezárult a Nagy Háborús Emlékévsorozat

2018. november 19., 15:25

Az I. világháború centenáriumára több mint 100 rendezvényt szervezett a város az elmúlt években. A pénteki szentmisét Székely János megyéspüspök celebrálta, emlékező veszédet az Országgyűlés alelnöke, Hende Csaba mondott.

Lezárult a Nagy Háborús Emlékévsorozat

15 millió ember halálát okozta az első nagy világégés, amelyre az elmúlt négy évben emlékezett az ország. A centenáriumot lezáró szentmisét a székesegyházban tartották. Egykori bajtársaikra katonai tiszteletadással emlékeztek a fegyveres és rendvédelmi szervek, valamint a hagyományőrző szervezetek képviselői.

Puskás Tivadar - polgármester
“2014-ben indította a magyar kormány az emlékév, a centenárium alkalmán az emlékműsorokat. Szombathely talán az egyetlen olyan város Magyarországon, ahol a négy esztendő alatt nagyon sok rendezvény volt, köszönet érte Jagadics Péternek, aki a főszervezője volt ennek.”

A szakmai múzeumi programokkal elsősorban a fialokat igyekeztek megszólítani a főszervező Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum munkatársai.

Csapláros Andrea - múzeumigazgató, Savaria Múzeum
“Nagyon sok olyan felhívásunk volt, amely a gyerekekhez, fiatalokhoz kapcsolódott, akár egy regényírás, novellaírás és folytathatnám a sort, de természetesen mind a tudományos közönséget, a kutató közönséget, de leginkább Szombathely lakosságát is megcéloztuk, mert azért sokan nem tudják, hogy mi és hogyan történt itt Szombathelyen az első világháborúban.”

Az I. világháború centenáriumi eseménysorozatát lezáró püspöki szentmisén a város vezetői, valamint az áldozatok leszármazottai is részt vettek. A Nagy háború családi vonatkozásairól is beszélt Hende Csaba, akinek nagyapja vett részt a harcokban. A térség országgyűlési képviselője a háború halottaira emlékezett

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
“Olyan pusztítást végzett az élő erőben, amelyre korábban nem volt példa. A gépfegyverek, a tankok, a gáztámadások tömegesen szedték az áldozataikat.”

A 100 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve az elmúlt években több mint 100 rendezvényt tartottak Szombathelyen.