Hírek

Lezajlott az óvodai beiratkozás a horvát oktatási központba

2016. április 28., 16:40

A szeptemberben induló központba átmenetileg a volt Gyermekek Házában rendezkedik be. Egy vegyes csoport biztosan elindul, de az általános iskolai osztály sorsa még kérdéses. Augusztusig várja az érdeklődőket a horvát nemzetiségi önkormányzat.

Lezajlott az óvodai beiratkozás a horvát oktatási központba

“A TAJ-kártyát. Tessék. Köszi!”

A két és fél éves Dóri éppen abban a korban van, hogy szeretne mindent maga csinálni, az óvodai beiratkozáson is ő mutatja be az okmányokat. Egy most szerveződő intézménybe jár majd ősztől. Édesanyja horvát származású, és igyekszik a gyermekeinek is átadni a horvátságot.

Nagy Diána
“Fontosnak tartom, hogy megtanulja a horvát nyelvet, hogy részt vegyen a horvát identitás megtanulásában, és hogy elsajátítsa a szokásokat, hagyományokat.”

A volt Gyermekek Háza helyiségei most még üresek, de a nyár folyamán felújítják és berendezik az épületet. Szeptemberben itt kezdi meg működését az a horvát oktatási központ, amelynek vegyes óvodai csoportjába ezen a héten írathatták be a szülők a gyermekeiket.

Paukovitsné Horváth Edit - oktatási bizottsági tag, Országos Horvát Önkormányzat
“A terv az, hogy ebből a csoportból ki tudjunk nevelni egy olyan csapatot, olyan kis közösséget, akik majd az általános iskola első osztályát megkezdhetik ugyanebben az intézményben. És hát az sem titok, hogy a hosszú távú terv pedig az, hogy a középiskolai osztály, a gimnáziumi osztály is elinduljon.”

A leendő központnak a volt Szent-Györgyi-iskola ad majd otthont, de addig is, amíg a nemzetiségi önkormányzat felújíttatja azt, a Jászai Mari utcai épületben rendezkednek be. Az ingatlant idén januárban vette át a várostól az új bérlő, hogy előkészítse a kétnyelvű oktatási és nevelési munka, illetve a helyi horvát önkormányzat irodái számára.

Skrapits László - elnök, Szombathelyi Horvát Önkormányzat
“Főleg ilyen tisztasági festésről van szó, valamennyi padlójavítás. Meg hát az egész gépészetet, villanyszereléseket át kell vizsgálnunk.“

Ezenkívül a mosdókat is átalakítják. A horvát oktatási központ általános iskolai osztályába egyelőre csak kevesen jelentkeztek, de nem mondtak le az első évfolyam elindításáról. Egészen augusztusig várják az érdeklődőket.