Hírek

Levizsgáztak a leendő faipari technikusok

2016. május 25., 12:19

Levizsgáztak a leendő faipari technikusok a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola tanműhelyében. Az általuk elkészített vizsgaremekeket zsűri is értékelte, idén egy míves kottatartót talált a legszebbnek a bizottság. Lezárták az évet a kárpitostanulók is, akik közül ketten kiemelkedő eredményt értek el egy országos versenyen.

Levizsgáztak a leendő faipari technikusok

Dohányzóasztal, éjjeli szekrény - kettő azok közül a vizsgaremekek közül, amelyeket a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola végzős technikusai készítettek az elmúlt tanévben. Ez a kottatartó Tóth András keze munkája, aki kilenc társával együtt a napokban vizsgázott az intézmény tanműhelyében.

Pagonyné Mezősi Marietta - faipari mérnök, tanár
“Én úgy gondolom, hogy ez nagyon hasznos és nagyon jó, hiszen a diákoknak ez a végső megmérettetés egy öröm is egyben, hiszen a tervezéstől a kivitelezésig tudják elkészíteni azt a terméket, amit ők maguk kigondolnak.”

A vizsgaremekeket zsűri is értékelte. Úgy döntöttek, hogy idén ez az intarziás kottatartó sikerült a legjobban. A munkát az iskola igazgatója, Szalai Péter is elismerte. De nemcsak a technikusjelöltek, hanem a végzős asztalosok is hasonlóan zárják az évet, az általuk készített tárgyakat a tanműhely folyosóján állították ki.

Sikeresen befejezték tanulmányaikat a kárpitos szakma tanulói is, akik közül ketten kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhetnek. Varga Robin és Bíró Ádám első, illetve második helyezést ért el nemrég a Szakma Sztár elnevezésű országos versenyen. Mindketten úgy vélik, hogy van jövője az általuk tanult szakmának.

Varga Robin - kárpitostanuló, 1. helyezett, Szakma Sztár
“Én első körben asztaloskén végeztem, és gondoltam, hogy rokonszakma, ezért így összekötöm a dolgokat, és hát a tervek arra néznek, hogy inkább vállalkozóként itthon tevékenykedjek.”

Felkészítő tanáruk is azt erősíti bennük, hogy a jó szakembert egyre inkább megbecsülik.

Kéri András - tanár, Hefele-iskola
“Átalakulás van, nem is kicsit, hanem nagyon. És egyre többen érdeklődnek a kétkezi munka iránt. Gyakorlatilag nagyon kevés most már a szakember, bármelyik szakmáról hogyha beszélünk az országban. És az igény, az megvan.”

A Hefele-iskolában egyébként több olyan területre is képeznek fiatalokat, amely hiányszakmának számít.