MNB - 2
MNB

Hírek

Levéltári nap

2019. május 23., 12:51

Az Erdő- és vadgazdálkodás Vas vármegyében a középkortól napjainkig volt a témája az idei levéltári napnak Szombathelyen. A Vas Megyei Levéltárban az élet minden területéről őriznek dokumentumokat. A 36. alkalommal megtartott rendezvényen az egykor és ma is fontos gazdasági ágazat kortörténeti emlékeit tárták a közönség elé.

Levéltári nap

A vadászat az emberiség legősibb tevékenysége. Az erdő nagyon fontos szerepet játszott egykor és ma is a hétköznapokban. Ezt bizonyítja, hogy a címerekben és a korabeli dokumentumokban is megtalálhatók vadászatok és vadak. A címertan mellett többek között régi térképeken bemutatták a szombathelyi erdőterületeket is a 36. Vas Megyei Levéltári Napon.

Melega Miklós – igazgató, MNL Vas Megyei Levéltára
A levéltári napot 1984 óta minden évben megrendezzük. Minden évben változó tematikával. Az idei évben a fő téma az erdő- és vadgazdálkodás története a középkortól napjainkig. ezt a kérdéskört igyekszünk levéltári források segítségével megfogni.

1869-70-ben komoly szújárvány pusztított az akkor még Magyarországhoz tartozó felsőőri és környéki erdőkben. Egy kőszegi erdész magyar és német nyelven írt értekezést arról, miként fékezhető meg a probléma. Őrszolgálatot is felállítottak.

Bajzik Zsolt – levéltáros, MNL Vas Megyei Levéltára
Ez közel 200 holdnyi erdőt jelentett, és bizony-bizony ez a szúfertőzés továbbterjedt akkor a többi fenyveserdőkkel ellátott területeken. 6.43

Számos erdőhöz és vadászathoz kapcsolódó történetet is felelevenítettek a kutatók. A híres vadászok és vadászatok Vas vármegyében a két világháború között című előadásban egy egyiptomi herceg szelestei kalandjairól is szó volt.

Feiszt György – főlevéltáros
Almásy elmondta neki, hogy milyen gazdag a Vas megye az apróvadban, és kifejezetten ebből a célból érkezett a herceg és nagy kísérete, és annyira jól érezte magát, hogy évente visszatért. Majd 1937-ben birtokot vásárolt Bajcs bárótól és épített oda egy vadászkastélyt.

2021-ben Magyarországon rendezik meg a vadászati világkiállítást. A Vas Megyei Levéltári Nap témaválasztásához ez is hozzájárult.