MNB
MNB - 2

Hírek

Létravágta

2017. június 20., 16:57

A festők versenyeztek egymással a Fő téren: az győzött, aki a leggyorsabban tudott haladni munkaeszközével, a létrával. A Létravágta a szakma népszerűsítésére is szolgált - kevés a jó szakember.

Létravágta

Több tucatnyi embert vonzott a város Fő terére a Létravágta. Az országos rendezvény idei utolsó helyszíne volt a vasi megyeszékhely - ráadásul itt egy hölgy is csatlakozott a versenyhez. Ezt a futamot a szombathelyi Diborzsán Zoltán nyerte, aki már 42 éve létrázik, azóta szobafestő, - mázoló. Szerinte sok időt lehet megspórolni az akrobatikus módszerrel.

Diborzsán Zoltán - szobafestő
“Poénnak poén, de hát az ember ezzel keresi a pénzt, a szakmához trtozik, muszáj létrázni, másképp nem lehetne.”

A Létravágta legfontosabb célja a szobafestő-mázoló szakma népszerűsítése.

Krizán Attla - ügyvezető igazgató, Festékállomás Kft.
“Gyakorlatilag minden szakmából hiány van Magyarországon, ennek a szakmának az az érdekessége, hogy akinek van egy kis kézügyessége, nagyon hamar megismerhati, megtanulhatja az anyagokkal való bánást, és nem egy nagy beruházás, hogy bármikor önállóvá válhasson és megélhessen belőle.”

Egy nemzetközileg már megszokott eszközt is megismerhettek az érdeklődők az eseményen: az érdekességet egy szombathelyi oktató mutatta be. Praktikus, gyors, de használatának hazánkban még munkavédelmi akadályai vannak.

Csukovits Imre - festőmester
“Bemutatásképp hoztam el azt az eszközt, amivel valójában a létrát ki lehet váltani, és nap mint nap ezzel dolgozom. Illetve a kollégáim is. Ez egy úgynevezett lábszárhosszabbító, van, aki gólyalábnak hívja, de nem az. Lábszárhosszabbító.”

A rendezvényen a szakma képviselői mellett a tanulók, gyártók és forgalmazók is részt vettek.