Hírek

Lepkeház az ELTE SEK épületében

2020. szeptember 29., 18:43

Már csak néhány hétig látható az a közel száz pillangó, amely az ELTE SEK lepkeházában található. A Közép-Amerikából származó fajok még bábállapotban érkeztek az intézménybe.

Lepkeház az ELTE SEK épületében

Hatalmas kék szárnyukról kapták a nevüket az azúrlepkék - látványosan repkednek a kertben. Nyolc közép-amerikai lepkefaj található itt meg. Most még aktívak a “C” épület aulájában található lepkeházban, a tucatnyi színes rovar azonban már az élete vége felé jár, egy-két hét múlva elpusztulnak.

Szinetár Csaba - zoológus, főiskolai tanár - ELTE-SEK Természettudományi Tanszék
“Ő is egy kedvelt látványossága a pillangóházaknak, sajnos a nagyobb méretű lepkéknél jobban láthatjuk most és észrevehetjük, hogy ez a korlátozott élettartam ez összefügg azzal, hogy ez gyakorlatilag a szárnyak amortizációját, rongálódását jelenti, és hát az ő életidejük ennyi.”

Ezek a lepkék szeptember elején érkeztek az egyetemre, (13:37)még báb formában; és napokon belül szárnyat bontottak. A száz bábból mindössze kettő nem kelt ki, így a kertben 98 látványos pillangót csodálhatnak meg az érdeklődők.

Szinetár Csaba - biológus, főiskolai tanár - ELTE-SEK Természettudományi Tanszék
“Egy ilyen kis trópusi pillangóház lehetőséget ad arra, hogy egy rövid utazást tegyünk most jelen esetben közép-amerikában, Costa Ricán, és a biológia szakos hallgatóink itt végigkísérik azokat a heteket, amikor a bábkamrából kiengedjük a frissen kikelt lepkéket, láthatják, megfigyelhetik ezeknek az udvarlását, netán a peterakását, ilyenre is sor került.”

Megtalálható itt a (13:08)fehérsávos rókalepke, a (14:33)tarka denevérlepke, a (08:24)márványos levéllepke, a fekete tündérpillangó, a foltos szivárványlepke, és a zebracsíkos viráglepke is. A rovarok mézzel dúsított kolibritáppal, illetve naranccsal táplálkoznak, a kifejlett példányok életideje nagyjából egy hónap. Az (03:06 kaktuszkert, 02:57 svenk))intézményben három zöldterület is helyet kapott.

Lenkai Nóra - rektori biztos - ELTE SEK
“Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a hallgatóink komfortosabban érezzék magukat itt, a Savaria Egyetemi Központban, továbbá szeretnénk a város és a naygközönség fele is nyitni, ezen projektek keretében készítettük el a pillangókertet, a kaktuszházunkat, és ezt, ahol most vagyunk, ezt a pihenőkertet tulajdonképpen, ahol a hallgatók az órák között megpihenhetnek.”

A három zöldterület létrehozását az intézmény finanszírozta saját erőből, összköltsége néhány százezer forint volt. Az érdeklődők a kavicsos talajú, trópusi hangulatú lepkekertbe (15:10 svenk! vagy 15:20 svenk) a SEK “C” épületének bejáratánál, egy folyosói üvegablakon keresztül tekinthetnek be.