Hírek

Lenka és a tündér a Mesebolt Bábszínházban

2019. szeptember 11., 13:39

A végtelen történet és a Momo szerzőjének, Michael Endének meséje nyomán készül a Mesebolt Bábszínház legújabb előadása. A "Lenka és a tündér" humoros, mégis tanulságokkal teli történet a szülő-gyerek kapcsolatról, konfliktusokról, kiszolgáltatottságról. Különlegessége, hogy egyetlen színész szólójátéka.

Lenka és a tündér a Mesebolt Bábszínházban

"Nem tudtad, hogy ha akkorára varázsolsz minket, mint egy cserebogár sétapálcája, akkor kisebbek leszünk, mint egy hatalmas kandúr? Hát mit tanulsz te az iskolában, édes lányom, mi?"

Lenka, mint a legtöbb gyerek, olyakor szófogadatlan és akaratos. Úgy érzi, anyukája és apukája túlságosan korlátozza őt. Egy nap Titokzatos Teodórától, a tündértől olyan varázslatos kockacukrot kap, amivel összezsugoríthatja a szüleit, így a kontroll is csökken.

"De ha nem ellenkeztetek volna velem állandóan, akkor nem mentem volna el Titokzatos Teodórához, és nem adta volna nekem azokat a cukrokat, és akkor ti nem mentetek volna össze."  

Ami eleinte jó mókának tűnt, kiderül, hogy mégsem olyan mulatságos. Az abszurd helyzetből a szülők és Lenka is sokat tanul.

Veres András - rendező
"Szerencsére Endének ahhoz túl jó a humorérzéke, hogy didaktikussá váljon az előadás, de valóban van egy elég komoly üzenete, hogy Lenka is megtanulja, hogy a szülei nem azért korlátozzák, mert neki rosszat akarnak, hanem pont fordítva, és a szülők így összemenve jobban átélik Lenka kiszolgáltatottságát."  

Az új bábszínházi évadban több olyan darabot is színpadra állítanak, amelynek középpontjában a szülő-gyermek viszony áll. Az Ilka titka című Michael Ende-mese átirata ebbe a sorba illeszkedik. A történet tele van abszurd helyzetekkel, amit szépen megtámogat a Rumi Zsófia tervezte, képregényeket idéző, modern színpadkép.

"Mit jelent csatornánk neve, a TTT TV? Az első betelefonáló jutalomban részesül."

Az előadás Varga Bori egyszemélyes játéka.

Varga Bori - bábszínész
"Én vagyok elsősorban Teodóra, a kívánságteljesítő tündér, aki elmeséli az egész történetet, hogy hogyan jött hozzá Lenka, hogyan kérte meg, hogy segítségen neki, és ebből a pozícióból mutatom meg a szülőket, az egész életüket, hogyan történt ez a kis történet."

Újdonság idén, hogy a premierek előtt ingyenes, de regisztrációhoz kötött nyilvános főpróbát tartanak a szülők és pedagógusok számára: a Lenka és a tündért pénteken 17 órától lehet megnézni. A bemutató előadás vasárnap 10 órakor kezdődik a kamarateremben.