MNB
MNB - 2

Hírek

Lehetőségek a szelektív hulladékgyűjtésre

2020. október 16., 17:20

Hamarosan a használt sütőolajat is elvihetjük a városszerte kialakított gyűjtőpontokra. A szelektív hulladékgyűjtésre több lehetőséget is biztosít a SZOVA, ha minél többen élnének ezekkel, kevesebb anyag szennyezné a környezetünket.

 

Lehetőségek a szelektív hulladékgyűjtésre

A Körmendi úti telephelyre tavaly 36 ezren hozták el a háztartásukban, kertjükben felgyűlt hulladékot.

Csonka László
„Én rendszeresen járok. Ha műanyagom van, azt hozok, ha zöldhulladék, akkor azt. Ezt tudomásul kellene venni, hogy ennek így kell lennie. Örüljünk annak, hogy van egy hely, ahova ingyen kihozhatjuk a hulladékunkat.”

Az ide érkező, még hasznosítható anyagokat válogatják, tömörítik és tárolják, majd értékesítik a hulladékhasznosítók felé. A SZOVA Zrt. szelektív szigeteket is üzemeltet a városban, és zsákos gyűjtést is szervez a családi házas övezetekben.

Jusits Bálint - hulladékgazdálkodási igazgató, SZOVA Zrt.
„Háromszáz tonna begyűjtött szelektív hulladékunk volt az elős félévben, 2020-ban, ami a szigetekről származott. Ebbe benne van az üveg, a papír, a pet-palack is, illetve kétszázharminc tonnát gyűjtöttünk be a lakosságtól zsákos kevert csomagolású hulladék tekintetében.”

A háztartási hulladék jelentős része újrahasznosítható. Az üvegből, a faanyagból, a textilből vagy éppen az elektronikai alkatrészekből is új termék készülhet. Ezekben a konténerekben nagyjából tíz tonna műanyag van, a kétharmadát épp ottjártunkkor szállította el egy erre szakosodó cég.

Merácz József – ügyvezető, M Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
„A hőre lágyuló műanyagok minden fajtája megtalálható benne. Ezt mi fajtánként szétválogatjuk, és újra alapanyagot készítünk belőle. Ez az alapanyag aztán később majd minden szekunder termék gyártására alkalmas.”

A szombathelyi önkormányzat elkötelezett a körforgásos gazdálkodásban. Ennek fontos eleme az újrafelhasználás. A lakossági környezettudatosság erősítésében azonban még van tennivaló. Ide, az Erdei iskola úti hulladéklerakó telepre kerül a kommunális szemét.

Németh Ákos – tanácsnok
„A legtöbb embert hogyha megkérdezzük arról, hogy megtenné-e azt, hogy a műanyag hulladékot mondjuk elássa-e a kertjében, akkor valószínűleg azt mondanák rá, hogy nem. Valójában ami a kommunális hulladékba bekerül, azt kihozzuk ide, a város szélére, építünk belőle egy hatalmas hegyet és elássuk.

Amennyiben ennek a hulladéknak a nagy részét már a háztartásokban szelektíven gyűjtenék, kevesebb szennyezőanyag terhelné a környezetet.