Hírek

Lehetetlen helyzetben a diáksport

2020. október 02., 13:52

Egy kormányrendelet szerint járványügyi okokból október elsejétől csak az adott iskola tanulói léphetnek be a tankerület és a szakképzési centrumok által fenntartott intézmények tornatermeibe. Ez lehetetlen helyzetbe hozza a diák- és tömegsportot, hiszen a csapatok délutánonként jórészt iskolai tornatermekben tartják edzéseiket. Szakszövetségek, sportiskolák és önkormányzatok is tiltakoznak a döntés ellen.

 

Lehetetlen helyzetben a diáksport

A szombathelyi sportiskola nyolc szakosztályából kettőt, a kosárlabdázókat és a röplabdázókat érinti érzékenyen a kormányrendelet, mert edzéseiket jellemzően iskolai tornatermekben tartják. Miután kiszorulnak a tankerület és a szakképzési centrum intézményeiből, csorbát szenved a felkészülésük. Próbálnak alkalmazkodni, és más helyszínt keresni, olyan iskolákat, amelyek nem az említett fenntartókhoz köthetők.

Boros András - sportiskola-vezető, Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola
"Össze kellett vonnunk csoportokat, edzéshelyszíneket kellett változtatnunk, azon belül is meg kellett osztanunk a csoportokat. Nagyon nagy logisztikát ró a szakosztályvezetőkre a mindennapokban, hogyan tudjuk az edzéseket összehozni."

A döntés országos problémát jelent az utánpótlás-nevelésben, és több ezer embert érint Szombathelyen is. Jellemzően diáksportolókat, de olyan baráti társaságokat, amatőr csapatokat is, amelyek délutánonként rendszeresen összejönnek focizni, kosarazni. Mindeközben a sportági szakszövetségek nem szüneteltetik a versenyrendszereket. A körülmények miatt nem megfelelően edzett sportolók számára így megnő a sérülésveszély, és könnyen belefuthatnak demoralizáló vereségbe. A legutóbbi közgyűlés elfogadott egy határozatot arról, hogy a polgármester járjon közbe az ügyben a kormányzatnál és a fenntartóknál.

Tóth Kálmán - elnök, Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság
"Folyamatos háttéregyeztetésben vagyunk a sportági szakszövetségekkel, én magam a kosárlabdázókkal és a röplabdásokkal ápolok jó viszonyt, folyamatosan tartom velük a kapcsolatot, ők is próbálkoznak magasabb fórumokat elérni, eddig nem jártak sikerrel, de azt gondolom, a nyomás országosan lesz akkora, hogy előbb-utóbb jobb belátásra kell térni a döntéshozóknak."

Az érintettek úgy látják, sérül a gyerekek egészséges életmódra való nevelése, ami hosszú távon beláthatatlan következményekkel járhat. Azt remélik, hogy csupán rövid, átmeneti időszakról van szó. Amíg az idő engedi, a szabadtéri pályák alternatívát nyújthatnak, később azonban jócskán leszűkülnek az edzéslehetőségek. A döntés az iskolák számára is hátrányt jelent, hiszen elesnek a terembérletből származó bevételektől.