Hírek

Lehár Antal-emlékév

2021. február 22., 14:38

Vas vármegyéhez is kötődik katonai szerepvállalása az 1876-ban született Lehár Antalnak, akinek emlékére egész éves, határon átnyúló programsorozatot szerveznek a térség hagyományőrzői. Az emlékév megnyitóját a Zárdatemplomban tartották, nagy érdeklődés mellett.

 

Lehár Antal-emlékév

Szentmisével vette kezdetét a rendezvénysorozat, amelyet a 145 éve Sopronban született Lehár Antal emlékének szentelnek a hagyományőrző közösségek, civil szervezetek Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékből, valamint az ausztriai Őrvidékről.

A megemlékezés nyitányaként felhangzó indulót a világhírű zeneszerző, Lehár Ferenc írta a 106. gyalogezrednek, amelynek 1918-ban öccse, Lehár Antal volt a parancsnoka. A legendás ezredes gyorsan felívelő katonai pályáját méltatta köszöntőjében a Szombathelyi Járási Hivatal vezetője.

Kovács Györgyi - hivatalvezető, Szombathelyi Járási Hivatal
Életrajzát megismerve a hűség és a hazafiság mellett a céltudatosság, a kitartás, a bátorság, sőt, mondhatjuk, a hősiesség, illetve a katonái iránti bajtársias szolidaritás azok a tulajdonságok, melyek leginkább jellemzőek voltak rá.

Lehár Antal 1914-ben az orosz, később az olasz fronton harcolt az első világháborúban. 1918 nyarán ellenséges tűzben sikerült átkelnie egységével a megáradt Piavén - hősies helytállását Fülöp András, az emlékév kezdeményezője idézte fel beszédében. Lehár a monarchia két legmagasabb katonai kitüntetését, a Mária Terézia Rend Lovagkeresztjét és az ezzel járó bárói rangot, valamint az Arany Vitézségi Érmet is megkapta. Ez utóbbi kitüntetést a 3 millió katonából több mint 1500-an érdemelték ki - az emlékév szervezői szeretnének közülük minél többet felkutatni és emléktáblát avatni a tiszteletükre. Köztük van Boros János is, aki Lehár mellett harcolt az olasz hadszíntéren.

Nagy Imréné
Mondta, hogy a Piavéból már többen ki akarták menteni az ezredest, és sajnos ők is benn fulladtak, a nagybátyám meg szépen, karddal, meg mindennel felvértezve azt mondta, hogy akármi lesz, és ezt mesélte el az édesanyámnak, mert ő volt a húga, és mondta, hogy neki sikerült kimentenie az ezredes urat.

A Sopronnak szánt emléktáblát a város irodavezetője, a szombathelyit pedig Szuhai Viktor tanácsnok és Tóth Kálmán frakcióvezető vette át. A tervek szerint ebben az évben összesen 37 településen avatnak emléktáblát a hős katonák tiszteletére, és további programokat is szerveznek az első világháborús centenáriumi események folytatásaként.

Fülöp András - hadszíntérkutató
Akkor jöttünk rá, hogy vannak még hiányosságok. Például mondjuk nem adták még ki a Lehár Antal által írt, a 106. gyalogezred történetét bemutató könyvet magyarul. És milyen jó lenne ezt megjelentetni magyarul. Vagy egyáltalán fölkutatni híresebb vitézeket, akiket az elmúlt rendszerben nem volt ildomos említeni, vagy akik éppen sorskivetettek lettek.

A megemlékezőket videóüzenetben köszöntötte az osztrák hadisírgondozó hivatal burgenlandi szervezetének vezetője, Wolfgang Wildberger ezredes. Az emlékév programjai ugyanis ausztriai  partnerekkel közösen valósulnak meg: felkeresik majd Lehár Antal Klosterneuburgban lévő sírját, a bécsi Lehár-múzeumot, olaszországi katonatemetőket, de szerveznek teljesítménytúrát, könyv- és filmbemutatót, hangversenyt, valamint kiállítást és emlékkonferenciát is a 2021-es Lehár-emlékévben.