MNB
MNB - 2

Hírek

Legkésőbb 2013-ban megszűnik az EVA

2011. november 08., 23:30

A kormányzat indoklása szerint az egyszerűsített vállalkozói adó nem kompatibilis az egykulcsos SZJA rendszerrel és nincs is rá szükség, miután 16%-ra csökken az adóterhelés. A költségvetésnek évente mintegy 180 milliárd forint bevételt jelentett az EVA. Szak- emberek szerint nem biztos, hogy rossz elképzelés a megszüntetés, de csak akkor, ha az adminisztrá- ció csökkentésével párosul.

Legkésőbb 2013-ban megszűnik az EVA

Az adóhivatal közlése szerint Vas megyében az elmúlt években csökkent az eva-s vállakozók száma. Viszont 2008 és 2010 között folyamatosan nőtt az általuk befizetett adó összege. Igaz, 2010-ben már 30%-os volt az adóteher. A napokban megjelent híradások szerint a kormány eltörölné az eva-t. Höfle László könyvvizsgáló szerint ez az elképzelés, nem biztos, hogy hátrányt jelent a vállalkozásoknak.

Höfle László ,könyvvizsgáló - Mérleg Kft.
Ha megvizsgáljuk a jelenlegi adózási rendszert illetve azt amerre megy, az alacsony kulcsok felé, én megvalósíthatónak tartom, hogy megszűnjön az eva. De ezaz előnyt amit az eva biztosított, bármikor az adminisztráció csökkentésével a kormány lehetővé teheti, de ehhez akarat és elszántásg kell.

A kormány érvelése szerint az eva megszüntetésével a költségvetés rövid távon többletbevételhez juthat. 50 milliárdos plusszal számolnak. Más vélemények szerint ŰŰviszont hosszútávon az eva megszüntetése a gazdasági aktivitás csökkenéséhez vezet, és a költségvetési bevételek is alacsonyabbak lehetnek. Márpedig a kormányak nincs sok mozgástere - hangzott el egy mai fórumon. A társasági adó csökkentésével kedvező folyamatok indultak el, ám ezt nem követték további lépések. A szakemberek úgy látják, hogy az adórendszer a jövőben nem egyszerűsödni, inkább bonyolódni fog. Ez pedig negatív hatással lehet a hazai vállalkozások helyzetére.

Dr. Palócz Éva, vezérigazgató - Kopint-Tárki Zrt.
Ha folytatódik az egykulcsos adó bevezetése, akkor ez azt jelenti, hogy a kiskeresetűeknek bért kell emelni, hogy ne járjanak rosszabbul. Ez bonyolítja és nehezíti a vállalkozások helyzetét.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Gazdasági Fórumon elhangzott: a jövőben Kína lesz a világgazdaság legmeghatározóbb szereplője. Szakemberek véleménye szerint az euróövezet nem fog szétesni, az euró mint közös valuta továbbra is fennmarad.