Hírek

Lecsófőző verseny Bükön

2020. október 07., 15:35

Egész Vas megyéből vonzott látogatókat a Szent Mihály Napi Civil forgatag Bükön, amely egybeesett a Büki Testedzők Körének egy évszázados születésnapjával. Az esemény egyik legnépszerűbb programja a hagyományos lecsófőző verseny - idén a vargányás változat győzött.

 

Lecsófőző verseny Bükön

Hagyma, paprika, paradicsom - lecsófőző versenyt rendeztek 14 csapat részvételével. Hagyományos és különleges kategóriában mutatták meg tudásukat a versenyzők.

“Van benne császárszalonna, hagyma, paprika, paradicsom, füstölt virsli, egy kis rizs is!”

Szombaton a Szent Mihály Napi Civil Forgatagban egy évszázados születésnapot is ünnepeltek: 1920-ban jött létre a Büki TK. A civil szervezet is rendszeres résztvevője a versenynek.

Tóth Tamás - igazgató - Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár
“Ez egy hagyományőrző rendezvénynek indult, aztán átalakult egy ilyen civil forgataggá, és megőrizve a nyár ízét, és megőrizve, hogy túl voltunk a nagy rendezvényeken, hát mindenhol van mindenféle főzőverseny, mi főzzünk lecsót!”

A szombathelyi látogatók is kívácsiak voltak az eredményre, de még a készítés folyamatára is.

Berkecz Gergő
“Érdemes körülnézni a megyében, hogy hol vannak programok, itt Bükön most a lecsófőzést választottam, és már az illatokért is megérte kijönni, de majd a kóstolásnál kiderül, hogy milyen lett, amit főztek!”

Hatan dolgoztak a győztes “Best of Bük” nevű lecsón - a készítésnél a tavalyi első helyezett csapat még nem tudta, hogy idén is a legfinomabbat főzik.

Pukler Emil - ny. technikai vezető - BTK Kézilabda Szakosztály
“Kettő fajta lecsót fogunk készíteni, a hagyományos lecsót, és egy különlegeset, a különleges, az vargányás lecsó lesz, a hagymományos meg az előbb mondott három összetevőből, a hagymából, paradicsomból, paprikából kézül majd a hagyományos lecsónk.”

A kézis csapat a sportban is rendszeresen belecsap a lecsóba: számos győzelmet tudhat maga mögött. Öt szakosztállyal működik a százéves Büki Testedzők Köre, a legjobban az NB 2-es szinten játszó kézilabdás lányok szerepelnek, az asztaliteniszezők az NB 3-ban játszanak.

Galamb Orsolya - elnök - Büki Testedzők Köre
“Kézilabdás lányaink - hogyha végigmehetett volna ab ajnokság, akkor úgy nézett ki, hogy az NB 2-t megnyerik, és első dobogóra állhattak volna, ez sajnos meghiúsult az idei, márciusi vírusbejelentés és aztán a leállások miatt, hogy nem tudták folytatni a bajnokságot, a tervek, mindegyik szakosztálynál az a terv, hogy mindenki egészséágesen és boldogan sportoljon!”

A programok között a magyar honvédség toborzó akciója is szerepelt, de egy hagyományos ősmagyar jurta is épült a művelődési központ mellett.

“A magyarok csinálták először, hogy a kardnak íve van, abban az ív azt jelenti, hogy szablya, tehát szabunk, vágunk vele!”

Délután könyvbemutatóval ünnepelt a Büki TK, végül koncertekkel várták a vendégeket a fürdővárosban.