Hírek

Lázár Ervin klasszikusa a bábszínház 25. jubileumi évének első bemutatója

2020. február 12., 14:22

A Gyere haza, Mikkamakka! a Mesebolt Bábszínház 25. jubileumi évének első bemutatója. A történet legfontosabb kincsünkről, a bizalomról beszél sok humorral és nyelvi leleménnyel. Az alkotók sajtótájékoztatón beszéltek a friss produkcióról.

Lázár Ervin klasszikusa a bábszínház 25. jubileumi évének első bemutatója

Ló Szerafin, Vacskamati, Bruckner Szigfrid, Aromo, Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon és Mikkamakka - a Négyszögletű Kerek Erdő ismerős lakói népesítik be a színpadot.

Amikor Mikkamakkának dolga akad a városban, a kis társaság magára marad és elbizonytalanodik. Ekkor jön Zordonbordon, aki hazug módon a nemlétező Pomogácsok eljövetelével fenyegetőzik, megfélemlítve a csapatot.

Szenteczki Zita - rendező
"A félelemtől egymás ellen fordul a közösség, és amikor hazajön Mikkamakka, elgondolkodnak, és rájönnek, hol vétettek, és mit tanultak ebből, és újra együtt tudnak létenzi. Ez egy sűrű, feszültséggel teli történet, de annyira szerethetők a karakterek, hogy nagyon sok humort is tartalmaz."

"Szegény Szigfridnek elvette az eszét a mérhetetlen szomorúság."

Hogyan lehet elkerülni, hogy a félelem szavára hallgassunk? Kiben lehet megbízni, és kiben nem? Ki a valódi barátom? - ezekre a kérdésekre keresi a választ a darab, amely gyermek- és felnőtt közönséghez egyaránt szól. Arra tanít, hogy a hazugság felismerése nem mindig egyszerű feladat, de ha sikerül, a világ szebb és élhetőbb hellyé változik. A hűség, a barátság, a lojalitás a Négyszögletű Kerek Erdőben még valódi, létező értékekként vannak jelen. Az előadás könnyedén, befogadható módon juttatja el ezeket a komoly gondolatokat a közönséghez.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
"Nem csak a nyelvi humora fantasztikus, hanem mindaz, amiről képes mesélni emberi történetekről, a gyerekek és felnőttek számára is megélhető módon. A meseirodalomnak a legkiemelkedőbb alkotóinak az a tulajdonsága van meg benne, hogy nem egyrétegűek a meséi."

A legkisebb boszorkány és A hazudós egér után ez a harmadik Lázár Ervin-bemutató a Meseboltban. Az előadás nyolc színészt mozgat. Az alkotók különleges színházi teret hoztak létre: a színpadot körbeülik a nézők, és a szereplők is folyamatosan látják egymást játék közben. Egyforma hangsúly van a bábokon és az emberi gesztusokon, a figurák szerethetők és élettel teltek. A bemutató vasárnap 10 órakor kezdődik a bábszínház nagytermében.