Hírek

Látványosan érkezett meg az első hó Szombathelyre

2018. november 19., 15:31

A hét első napjának reggelén fehér lepel borította a parkokat, háztetőket. Az utakon nem maradt meg a hó.

Látványosan érkezett meg az első hó Szombathelyre

Még délelőtt is havazott Szombathelyen. Már vasárnap este indult harminc sószóró a  megyei utakra.

Horváth László - ügyvezető igazgató, Magyar Közút Zrt. Vas Megyei Igazgatóság
“Tegnap este 10 óra körül indultak ki a gépeink, ebben az időszakban kezdett el havazni, és egy preventív védekezést, egy alászórást végeztünk, ezzel a jelenlegi időpontig megoldottuk a síkosságmentesítést.”

A Vas megyei közútnál 8 tonna só, illetve érdesítő anyag áll rendelkezésre - ez elég egész télre. Bár délutánig  folyamatosan esett, az utakon nem maradt meg a hó.

Lémann András
“Én személy szerint nem szeretem a havat, nagyon nagy a csúszásveszély, sok tudatlan vezet az utakon, ami miatt nagyon nagy a balesetveszély, ilyenkor télen meg főképp, de így szépnek pedig szép.”

A bátrabbak még futottak is a Csónakázó-tó körül. Azt mondják, ebben az időjárásban nagyon egészséges a kinti sportolás.

Árendás Anett
“Elsősorban a gyerkek örültek annak, hogy hófehér reggelre ébredtek, nagy meglepetés volt, őszintén nem számítottunk rá, de egészséges, jó idő van, úgyhogy mi örültünk.”

Hétfő estig mintegy 3 cm-nyi hó hullott Szombathely környékén. Keddtől már melegszik az idő, így havazásra már nem kell számítani, bár marad a borongó, esős idő. A várható enyhe fagy miatt sem kell aggódni a közlekedőknek: a sózás  megelőzi a jegesedést, csupán hónedves lehet a burkolat.