MNB - 2
MNB

Hírek

Kutyahideg

2019. január 11., 13:13

Egyre nagyobb divat a kutyaruha - a hideg időben a kisebb testű kutyákat felöltöztetik a gazdák az egészségügyi séta idejére. Az állatorvosok szerint a megfázás nagyon ritka, ám az ebeknek jól jön a plusz melegítő.

Kutyahideg

Mida rövid szőrű, angol agár, fajtájának megfelelően vékony testfelépítésű. Ő egy mentett kutya, gazdája az állatkórház egyik állatorvosa. A fázós kutya vízálló kabátot kapott, amely a hasát is védi, ráadásul könnyű az öltöztetés is.

“Egy rögzítési pont van, egy tépőzár az ágyéki részen, ez így előrejön, és gyakorlatilag ennyi mozdulattal ez így levehető.”

Több kutya is él Mida családjában - mindegyikükre adnak ruhát a hideg idő beköszöntével a gazdáik. Amíg szokatlan nekik, kissé darabos lehet a mozgásuk a kabátban.

Nagy Fruzsina - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
“Amikor először feladtuk rájuk a ruhát, akkor kicsit csodálkoztak, de gyakorlatilag az első 2-3 séta alkalmával próbálgatták a mozdulatokat benne, próbálgatták a pisilést, kakilást, gyakorlatilag egy héten belül megszokják ezeket a ruhákat azok az állatok is, akik az első alkalommal kicsit idegenkednek tőle.”

A kutyák alapvetően jól bírák a hideget, a ruha azonban jól jön télen, ugyanis - ritkán ugyan, de - megfázhatnak ilyenkor.

Varjú Gábor - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
“Amit ilyenkor észre szoktak venni, az nagyon érdekes, hogy egy erőltetett köhögésük van, és annyira erőlködnek, hogy a végét egy hányás követi, és azzal jönnek el ilyenkor, hogy hányt a kutya.”

Manó még sosem fázott meg. A 9 hónapos yorki ősztől tavaszig kabátkát visel, mert kis termete miatt könnyen megfázna az egészségügyi séták alkalmával.

Vadász Mária
"Minden egyes alkalommal felöltöztetem, tehát amint hifegebb lesz, a ruhái úgy változnak, naponta háromszor jövünk sétálni, reggel fél órát, délben kevesebbet, és délután megint egy órát sétálunk.”

A kutyák megfázását nem a köhögés jelzi - ennek a tünetnek szinte mindig fertőzés az oka, amelyet kezelni kell.