Hírek

Kulturális Örökség Napjai - népszerű szombathelyi programok

2011. szeptember 19., 18:01

Rengeteg látogató volt kíváncsi az Iseumra vagy a vasi múzeumok bemutatkozására a Múzsák Kertjében. A kulturális időutazáson nemcsak az ókor titkaiba, hanem a néhány évtizeddel, évszázaddal ezelőtti falusi hétköznapokba is bepillantást nyerhettek a látogatók.

Kulturális Örökség Napjai - népszerű szombathelyi programok

A rengeteg érdeklődő miatt több csoportot kellett indítani az OTP alatti, római városrészlet bemutatására. A feltárások nyomán, többek között, a Borostyánkő-út, szennyvízcsatorna és vízvezeték is felszínre került.

Sosztarits Ottó, régész
Ezen út alatt, mint minden szombathelyi, bazaltal borított út alatt, ilyen boltozatos csatorna van. Az úr kérdezte miért egyforma: mert ez etalon, szabvány.

A város ókori múltja iránt érdeklődőket az Iseumban is programok várták ezen a hétvégén. Nemcsak az időszaki kiállítást lehetett megtekinteni, hanem előadások segítségével az ókori Savaria életébe is bepillanthattak a látogatók.

Varga Józsefné
Mi már harmadszor vagyunk itt. Azért volt jó, mert az újdonságokat, amiket 2009-ben elkezdtek és ajövőt is látjuk. Jó volt Sosztarits Ottó bemutatója, az internetes ábrázolások, mergismertük amit láthatunk, amit építettek belőle.

A kultúra szerelmesei vasárnap sem maradtak élmény nélkül. A Savaria Múzeum kertjében érdekes titkokról lebbentették fel a fátylat a megyei múzeumok munkatrásai. Például, hogy mire jó a zsákoló perec.

Értékes könyvritkaságokat láthattak a nézelődők, felpróbálhattak parókát, verhettek római kori érméket, de megismerkedhettek ásványokkal is.

Dr. Nagy Zoltán, igazgató - Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
Nekünk meg kell szólítani a megyeközpontot. Mi egy megyei kulturális intézmény vagyunk a város közepén és senki ne higyje, hogy nem a várost szolgáljuk, nemcsak a svárost szolgáljuk. Hogy van az, hogy 80 ezres Szombathelyen kevsébé érdeklődnek a muzeális értékek iránt, nézzük a statisztikákat. Ezen próbálunk meg váloztatni, mutogatjuk magunnkat.

A Kulturális Örökség Napjai programot  48 európai államban rendezik meg. Célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsa az országok szellemi örökségére.