Hírek

Kultúra-napi gála és díjátadó

2020. január 23., 13:40

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823  január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évforduló alkalmából az AGORA Művelődési és Sportházban idén is díjazták azokat, akik Szombathely kukturális életben több éven át kiemelkedő munkát végeztek.

Kultúra-napi gála és díjátadó

“Egy kitüntetés még nem ám a part, az még csak egy aprócska sziget, ahol jó kicsit elidőzni,  aztán újra elő az evezőkkel.”

Nemény András polgármester köszöntőjében e gondolatokkal buzdította további alkotásra a díjazottakat. Hagyományosan a kultúra napi gálán ismerik el a kiemelkedő munkát végző szakembereket.

“Amikor tüsszentened kell majdnem, egyensúlyoz orrod hegyén az inger, napsugarat keresel.”

Részlet hangzott el Balló László verséből, aki idén a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj első fokozatát vehette át. Igazi lokálpatriótaként Szombathely és Vas megye régi házait, antik óráit, a város építészetének fejlődését dolgozta fel, valamint a polgárosodás folyamatát kutatta.

Balló László - író
“Olyan területeken mogzok, amit Szombathelyen előttem senki más nem kutatott olyan mélységben, és ez lehetőséget adott, hogy én bontsak ki egyes művelkődéstörténeti területeket. A verseimnek a java része is a városhoz kötődik.”

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát idén ketten vehették át. Szarvas Magdolna 1976 óta a Savaria Szimfonikus zenekar tagja, előbb ütőhangszeres, timpanista, majd ütőszólam-vezető lett. Decemberben vonult nyugdíjba.

Szarvas Magdolna - ny. ütőszólam-vezető, Savaria Szimfonikus Zenekar
“Egyáltalán nem számítottam rá, de nagyon örülök neki és köszönettel tartozom az igazgatónak, Kiss Barnának, és az egész zenekarnak,  minden kollegámnak, hogy idáig eljuttattak engem.”

A kategória másik díjazottja Kiss Gyöngyi, akinek visszafogott természete nem is sejteti, mekkora jelentőséggel bír a gazdasági területen végzett munkája a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságánál.

Kiss Gyöngyi - ny. gazdasági ügyintéző, Vas Megyei Múzeumok Ig.
“Nagyon meglepődtem, mert hát pénzügyi vonalon dolgozom,  igaz, hogy muzeális intézmény, múzeumban, de meglepetés volt.”

A Kultúra Támogatásáért díjat idén Mesits Katalin, a Szimfónia kávézó vezetője vehette át. Az elmúlt több mint 20 évben mindig igyekezett az előadóművészeket támogatni, és tartalmas kulturális programokat szervezni.

Mesits Katalin - tulajdonos, Szimfónia Kávézó
“Moziba, kultúrába, koncertekbe, így mondhatom a színfoltja vagyunk a városnak, és az a díj úgy érzem, hogy nem csak az én érdemem, hanem a sok fellépő és szervezésben segítő emberek érdeme szintén.   ”

Holdosi Attila zenész és Bakonyi-Nagy Boglárka színész rendszeres előadói a Szimfónia kávézónak. A gála további fellépői közt szerepelt Magyar Marcell, az Energy Dance Team táncosai, a Paragvári Iskola és Kanizsai Dorottya Gimnázium kórusa, a Szent Márton kórus és a Vasi Kislegényczéh.