Hírek

Krisztust meglátni az elesettekben, és segíteni rajtuk

2016. október 20., 17:32

Ebben áll a keresztény karitász szellemisége, úgy, ahogy egykor Szent Márton is tette. Az evangélium hirdetése mellett a másokon való segítést tekintette az egyik legfontosabb feladatának a Katolikus Egyház és különböző szervezetei, intézményei. Erre látható néhány példa a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár legújabb kamarakiállításán, amely kedden este nyílt meg.

Krisztust meglátni az elesettekben, és segíteni rajtuk

Szent Márton köpenymegosztása jó példa a keresztény karitászra: Krisztust látni az elesettekben és segíteni rajtuk. Az elmúlt évszázadokban az egyházmegye hívei, papjai, szervezetei számos módon valósítottak meg karitatív cselekedeteket. Volt, hogy a püspök tüzifát osztott a rászorulóknak, a szerzetesek betegeket ápoltak, de segítettek a II. világháborúban eltűntek felkutatásában, később 1956-ban, vagy a rendszerváltás után a nehéz körülmények között élőket támogatták. Erről láthatók fényképek, írásos feljegyzések a levéltári kiállításon.

Rétfalvi Balázs, levéltárvezető
A Szombathelyi Egyházmegye karitatív tevékenységéről azt lehet elmondani, hogy minden esetben egyfajta hiányra válaszolt és helyi kezdeményezéseket igyekezett megvalósítani a fellépő problémák kezelésére.

A Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozat részeként nyílt meg a tárlat a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban, amelyet kerekasztal-beszélgetés követett. Szombathelyen élő szerzetesrendek, szerzetesi közösségek képviselői – annunciáták, szociális testvérek, szaléziek, ferencesek - beszéltek szervezetük karitatív munkájáról a múltban és a jelenben.

Csány Péter SDB, szalézi szerzetes
Minden erőnket az kell, hogy kitegye, hogy új és újszerű, korszerű programokra hívjuk a fiatalokat és ebben igyekszünk mi tüsténkedni. Akár a médiavilágot is belevonni. De nem csak ez, hanem támogatókat találni a jó célra és felelősen felhasználni a támogatást a támogatottak részére. De ez nem pénzbeli támogatást jelent, hanem, hogy érezzék: valakinek a küldetésében végezzük ezt.

Elhangzott: ma már nem annyira fizikai, mint inkább lelki támogatásra van nagy szüksége az embereknek. A Magyar Katolikus Kulturális Hetek következő eseménye október 20-án a Szent Márton életéről szóló műveltségi vetélkedő lesz a Brenner Kollégiumban.