MNB
MNB - 2

Hírek

Közösségi Kultúráért díj 2015

2015. január 27., 19:14

Tizenketten vehettek át elismerést a közösségi kultúráért tett erőfesztítéseikért a hétvégén rendezett gálaműsor keretében. A Dr. Kiss Gyula Egyesület 22 éve ítéli oda a díjat, ezzel hívják fel a figyelmet a megye kulturális értékeire.

Közösségi Kultúráért díj 2015

Mások mellett a Vasi Honvéd Hagyományőrzők Napsugár Kórusa is elismerést vehetett át a magyar kultúra napja alkalmából. A Dr. Kiss Gyula Egyesület 1983 óta minden évben díjazza azokat, akik kiemelkedő munkájukkal segítették a megye kulturális értékeinek megőrzését és továbbörökítését.

Horváth György – elnök, Kiss Gyula Kulturális Egyesület
„Azoknak a munkáját, akik a maguk kis közösségében, hosszú éveken keresztül csendes szorgalommal végzik munkájukat, sokszor nem kapva elismerést azért a tevékenységért amit végeznek, és mi ezt már 22. éve adjuk ki.”

A népművelőkből álló közgyűlés húsz jelölt közül választotta ki a díjazottakat, végül három civil egyesület és kilenc személy vehetett át elismerést. Köztük a Savaria Múzem botanikus muzeológusa is, aki szívügyének tekinti a természetvédelmet.

Balogh Lajos – botanikus muzeológus
„Nagyon megtisztelő, hogy észrevették azokat az apró ténykedéseimet, amelyek a köz ismereteit, elsősorban a természettel kapcsolatos ismereteit gyarapítottam. Ez az elismerés és bizalom kötelez arra, és nagy örömmel teszek neki eleget, hogy a jövőben hasonlóan szolgáljam a természet és a köz ügyét.”

Horváthné Pintér Andreát a néptánc oktatásárt tett erőfeszítéseiért ismerték el. A tánc értékeinek a megörökítéséért dolgozik Büki László fotós is. Szerinte a kultúra az egyetlen dolog, amely attól gyarapszik, hogy fogyasztják.

Büki László – főszerkesztő, vaskarika.hu
„Kimondottan elkötelezettek vagyunk ebbe az irányba, hogy a kultúrával, hogy a helyi és a megyei kultúrával és a kulturális értékekkel foglalkozzunk, a hagyományainknak olyan publicitást adjunk, mint például a néptánc és a népzene, aminek a többi helyi médium nem biztos, hogy olyan hangsúlyosan teret ad.”

A díjat Kiss Gyula népművelő és művészettörténész, az egykori tanárképző főiskola legendás tanárának emlékére alapították.

Közösségi Kultúráért díj 2015:

Sebők Lívia - énekes
Molnár Zoltán - nyugalmazott könyvtárigazgató
Balogh Lajos - botanikus muzeológus
Tóth László - Őriszentpéteri Képzőművészeti Kör vezetője
Szilágyiné Pompor Vilma - helytörténész
Büki László - fotós
Horváthné Pintér Andrea - néptáncoktató
Fekete István Állatvédő Egyesület
Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság
Vasi Honvéd Hagyományőrzők Napsugár Kórusa
Anduska Jánosné - tanár
Sabáli László - Körmendi Zeneiskola nyugdíjas igazgatója