Hírek

Közösségfejlesztés

2019. február 18., 15:19

Összesen 50 millió forintra pályázhatnak mostantól azok a szombathelyi szervezetek, amelyek közösségfejlesztő programjaikkal a helyi identitást erősítik. Ez csak az első ilyen kiírás, amelyet még idén további 16 felhívás követ a CLLD-program keretében.

Közösségfejlesztés

Az összetartozást hivatott erősíteni a szombathelyiek körében a tavaly ősszel elültetett születések fája, és ugyanezzel a céllal vezette be az önkormányzat a babaköszöntő csomagot, benne a polgárlevelet, amelyet minden újszülött megkap a városban. Az identitáserősítést célzó intézkedések sorába illeszkedik az a most induló projekt, amelynek részleteit a városházán ismertették.

Puskás Tivadar - polgármester
“Mintegy 400 civil szervezet kapott meghívót, a civilek gyűltek össze, és itt megismerik a pályázat feltételeit, lehetőségeit, és remélem, minél több közösségmegtartó rendezvény, infrastrukturális fejlesztés lesz ezután e pályázat keretében.”

Szombathelyen összesen 17 felhívást tesznek közzé a CLLD-program keretében, várhatóan az év közepéig. Ezek közül az első február 11-én jelent meg. A fórumon elhangzott, hogy a projekt segítségével a helyi közösségek maguk tehetnek térségük fejlődéséért, úgy, hogy közben megerősödnek az együttműködések, a szervezetek közötti kapcsolatok.

Lazáry Viktor - projektvezető
“Ez a felhívás helyi kulturális programok, identitáserősítő programok, művészeti programok, kiállítások, installációk, szobrok és hasonló tevékenységeket foglal magában. Összesen 50 millió forintos keretre lehet pályázni. Ami fontos, hogy szombathelyi szervezetek pályázhatnak, és szombathelyi célcsoportnak, Szombathely területén megvalósuló programokkal lehet pályázni.”

Az intézkedés különlegessége az, hogy alulról jövő kezdeményezéseket támogat, és az összefogásra épít. Ezt támasztja alá, hogy a témáért felelős helyi akciócsoportban a közszféra 8, a vállalkozói szektor 5, míg a civilek 11 szervezettel kifejezetten hangsúlyosan képviseltetik magukat.