Hírek

Közös szemétszedés a parkerdőben

2019. április 08., 14:28

Kesztyűt, gumicsizmát húztak és zsákot ragadtak a Parkerdei Kertbarát Egyesület tagjai, hogy idén is megtisztítsák a Szombathely-Sé határában húzódó erdőséget a szeméthalmoktól.

Közös szemétszedés a parkerdőben

Látszólag nyugalom és tisztaság uralkodik a Parkerdő Fekete Fenyves dűlőjében. Azonban befele haladva az erdőbe egyre másra tűnnek elő az eldobált hulladékok.

Lendvainé Tóth Marianna
"Minden évben részt veszek ezen a szemétgyűjtésen, és egyre jobban fel vagyok háborodva, hogy az emberek ilyen igénytelenek legyenek, ide hordják ki a szemetüket. Látják, hogy van itt ebben mindenféle otthoni hulladék, boros üveg, műanyag, szivacs, ágy, az égvilágon minden."

A kertbarát egyesület kamerák kihelyezésével is megpróbálta már jobb belátásra bírni a szemetelőket, mindezidáig eredménytelenül.

Huszár Árpád - alelnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
"1-2 hónap múlva ellopták a vadkameránkat. Kódolt vadkamera, nem tudom mit csinálnak vele, aki ellopta nem tudja értékesíteni. De nem adtuk fel, vettük a következőt, raktuk fel, el is kaptunk valakiket, figyelmeztettük is őket, de különböző jogi problémák miatt nem felhasználhatók ezek a felvételek büntetőügyben."

Az egyesület tagjai 25 éve minden esztendőben megtisztítják az erdőséget.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
"Örömmel mondhatom azt, hogy a mi területünkön, tehát az erdő által határolt területünkön ott most minimális a szemét, kb. 10 zsákkal, ha összegyűlik, tehát kerteseink már nem szemetelnek annyit, mint régebben, viszont a városból kihozott szemét, hulladék az viszont sok."

A szemétszedés végére mintegy 100 zsák telt meg, amelyeket a Szombathelyi Erdészet Zrt. munkatársai szállítottak el.