Hírek

Közművelődési kerekasztal

2014. október 16., 14:44

Kerekasztal beszélgetésre hívta a megye gyűjteményeiben dolgozó szakembereket a Savaria Múzeum. 2013 óta az illetékes önkormányzatok, s nem a szombathelyi múzeum működteti tagintézményként a vidéki múzeumokat. Megyei hatókörű városi intézményként azonban a Savaria Múzeum feladata, hogy évente szaktanácsadást tartson.

Közművelődési kerekasztal

Az Adria tárlat kincsei között látták vendégül kollégáikat a Savaria Múzeumban dolgozó szakemberek. A helyszínválasztás nem volt véletlen, ezen a találkozón ugyanis minden résztvevő olyan rendezvényt mutatott be, amelyet sikeresnek ítélt a közművelődés szempontjából. A szaktanácsadás helyett ugyanis tartalmas beszélgetésre hívta a kollégákat az intézmény vezetése.

Czenki Zsuzsanna, általános igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
Nem az a járható út, ha egy olyan településen, ahol nincsenek konkrét napi tapasztalataink, mi adunk tanácsot az ottaniaknak. Ehelyett azt szerettük volna, hogy mint régi kollégák beszélgessünk arról, egy múzeum milyen közművelődési szerepet játszhat az adott településen.

A tapasztalatcserén a szentgotthárdi könyvtár vezetője, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum és a Múzeum Körmend igazgatója is részt vett. H. Vörös Márta arról is szólt, kiemelt rangú intézményüknek milyen együttműködésre volna szüksége.

H. Vörös Márta, igazgató, Múzeum Körmend
Nekünk szakmai segítség kelne el. Van történettudományokkal foglalkozó és néprajzos kollegánk,azonban vannak elmaradásaink és vannak olyan feladatok, amelyeket nem tudunk egyedül megcsinálni, mert hiányzik hozzá az a fajta speciális szakmai tudás, ami itt bent van, a múzeumban.

A találkozó második felében a résztvevők arról is eszmét cseréltek, van-e az érintett intézményeknek közös jövője, s ha igen, akkor milyen területeken képzelhető ez el.