MNB
MNB - 2

Hírek

Közgyűlés után

2018. február 16., 14:06

Elfogadta a közgyűlés az idei költségvetésről szóló önkormányzati rendeletet. Ehhez fűzték hozzá megjegyzéseiket a képviselők a pénteki sajtótájékoztatókon.

Közgyűlés után

Felelősségteljesen kialakított költségvetést fogadott el a képviselő-testület – jelentette ki Lendvai Ferenc. A Fidesz frakcióvezetője elmondta: a legnagyobb vita az útfelújításokról alakult ki. A korábban tervezett 1 milliárd forint helyett 470 millió forintot jelöltek meg erre a célra a költségvetésben. Ugyanakkor a közgyűlés precedens értékű döntést hozott, mert a vagyongazdálkodási bevételek 80 százalékát, továbbá az előző évi pénzmaradvány felét is útfelújításokra fordítják majd. Lendvai Ferenc kitért arra, hogy a testület elfogadta: Szombathely is csatlakozik a "Védjük meg településeinket, védjük meg hazánkat" felhíváshoz. Kiemelte még a stroke felismerését célzó kampány bevezetését, ami szerinte újabb jelentős mérföldkő a Segítés Városa programban. A frakcióvezető megjegyezte: a Jókai parkon átvezető kerékpárút nyomvonalának tervét nem fogadták el, de javaslatot tettek arra, hogy a szakemberek vizsgálják meg: kialakítható-e a bicikliút a belső szervizút helyén. A téma a következő rendkívüli közülésen kerül ismét napirendre.

Balassa Péter szerint politikailag kizsarolt költségvetés született. A Jobbik képviselője ezután ismertette a közvilágítás korszerűsítése kapcsán a közgyűlésnek tett javaslatait. Eszerint kérte, hogy érvénytelenítsék a közbeszerzést, továbbá oszlassák fel és válasszanak új közbeszerzési bírálóbizottságot, valamint vizsgálják felül a folyamatban lévő eljárásokat. Javaslatait azonban nem vették napirendre. Kijelentette: a továbbiakban minden, az ügyre vonatkozó részletet nyilvánosságra hoz, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy másfél milliárd forint hitel felvételére készül a város.

Nemény András a megszorítások költségvetésének nevezte az elfogadott rendeletet. A baloldali frakció úgy véli, nem lesz tartható, hogy a felére csökkentett útfelújítási forrást később kiegészítsék, mert az új létesítmények, mint a sportkomplexum és az uszoda üzemeletetési költsége várhatóan több lesz a tervezettnél, és a hulladékgazdálkodásból származó bevételek is bizonytalanok, továbbá nem fogadta el a közgyűlés azt a javaslatukat sem, hogy a város kérjen mentességet a nyolcszáz millió forint szolidaritási adó megfizetése alól. Nemény András úgy fogalmazott: frakciója a Modern Városok programból inkább út- és hídfenntartási munkálatokat, valamint bérlakásépítést finanszírozna.

Molnár Miklós gazdasági ügyekért felelős alpolgármester azt mondta: az elfogadott költségvetés bevételi oldala megalapozott, a kiadási oldal pedig biztosítja a város működését. Beszélt arról is, hogy az utóbbi években jelentősen növekedett az adóbevétel, ami lehetővé teszi, hogy a későbbiekben építményadó-kedvezményt kapjanak a vállalkozások, és az iparűzésiadó-növekmény felhasználása is vállalkozásközpontúbb lehet. A Pro Savaria Egyesület képviselője is szóba hozta a Jókai parkba tervezett kerékpárutat – szerinte érdemi egyeztetés nélkül zajlott a tervezet előkészítése, és ő nem támogatja a kezdeményezést.