Hírek

Közeleg az adóelőleg nyilatkozatok leadási határideje

2021. január 15., 16:28

Ezeket érdemes még januárban megtenni a NAV, vagy a kifizető munkáltatók felé, akkor ugyanis már a januári munkabérben érvényesíthetők. Változás, hogy a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvedők, vagy rokkantsági járadékban, fogyatékossági támogatásban részesülők személyi kedvezménye már nem az adót, hanem az adóalapot csökkenti.

 

Közeleg az adóelőleg nyilatkozatok leadási határideje

Betegség vagy fogyatékosság miatti, családi, első házasoknak járó kedvezmények igénybe vételéhez január 31-ig, de legkésőbb a következő bérszámfejtésig kell megtenni az adóelőleg nyilatkozatokat a munkáltatók felé, ami történhet papíralapon, vagy az online nyomtatványkitöltő alkalmazással.(https://www.nav.gov.hu/anya)  2021-től a személyi kedvezmény az összevont adóalap terhére vehető igénybe, mértéke pedig a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egyharmada. Aki többféle kedvezményre is jogosult, az azokat a meghatározott sorrendben érvényesítheti.

Petkovits Anikó – sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„A személyi kedvezmény, ami a betegség után jár, eddig egy adókedvezmény volt, ez most előlépett az adóalap kedvezmények sorába. Tehát a tavaly újdonságként megjelenő 4 gyermekes anyák kedvezményét követően második helyen lehet érvényesíteni a személyi kedvezményt, ezt fogja majd követni az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény.”

A NAV által elkészített adóbevallás tervezetek idén is március 15-től lesznek elérhetők. Könnyebbséget jelenthet, hogy a bevallásban keletkezett tartozásnál az eddiginél jóval magasabb összegre lehet részletfizetést kérni.

Petkovits Anikó – sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„Ez most annyival kedvezőbbé vált az adózók számára, ez az összeg 200 ezerről 500 ezer forintra emelkedett és 6 hónap helyett 12 hónapra lehet igénybe venni a kedvezményt.”

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8000 forintra nőtt, ez napi 270 forintot jelent. Az online számlaadat-szolgáltatás pedig már a magánszemélyeknek és a külföldieknek kiállított számláknál is kötelező. Újdonság a kisadózó vállalkozások számára, hogy ez évtől egy magánszemélynek csak egyetlen KATÁS jogviszonya lehet. Ha a kifizetővel kapcsolt vállalkozásban áll, vagy 3 millió forintnál magasabb értékű szolgáltatást végez, vagy terméket értékesít, akkor az efeletti összegre a megrendelőt 40 %-os adó terheli.

A vége narrációra Fő téri jövő menő emberek kerülhetnének.