Hírek

Közeleg a kötelező tőkeemelés határideje

2017. február 22., 15:09

Fontos határidő közeleg a kft.-tulajdonosok számára: március 15-éig a mostani 500 ezer forintról 3 millió forintra kell megemelniük a társaság törzstőkéjét. Az érintettek többsége már túlvan a módosításon, de sokan az utolsó pillanatra hagyják az ügyintézést. A szankció akár megszüntetés is lehet.

Közeleg a kötelező tőkeemelés határideje

Az egyik szombathelyi könyvelőiroda ügyfelei már túlvannak a kft.-ket érintő kötelező cégmódosításon. A tavaly meghosszabbított határidő szerint ez év március 15-éig minden korlátolt felelősségű társaságnak fel kell emelnie a törzstőkéjét 3 millió forintra.

Foki Róbert - I-Kon Gazdasági Iroda Kft., tulajdonos
“Az eddigi törvény alapján 500 ezer forint volt a törzstőke, azonban annak a felét be kellett tenni mindenképpen. Most az újonnan alakult cégeknél nem kötelező a 3 millió forintot betenni. A társasági szerződésekben a  cégek, a tulajdonosok tudnak arról rendelkezni, hogy a következő 1 évben - egy év van rá - hogyan fogják ezt a 3 millió forintot eszközölni. A másik ugye a meglévő cégek, akik 500 ezer forinttal vannak most, nekik a 3 millió forintra emelniük kell. Ez kötelező.”

A cégeknek több lehetőségük van a törzstőkeemelésre. Teljesíthetik pénzbeli betéttel, tagi kölcsön tőkésítésével, sőt ingóságok bevitelével is. Sokan az utolsó pillanatra hagyják az okirat-módosítást, amivel a megszüntetést is kockáztatják.

Bakucz László - törvényszéki bíró, Szombathelyi Törvényszék Cégbírósága
“A cégállomány 10 százaléka az, amelyik még hátralékban van. Ez Vas megyében magasabb szám. Amit a statisztikai adatokból ismerünk, hogy még január végi adat, hogy 980 kft. nem tett eleget ezen tőkeemelési kötelezettségüknek.”

A szakember elmondta, hogy e társaságok egy része már időközben felszámolási eljárás alá került, vagy maga kezdeményezte a végelszámolási eljárást. A cégbíróságon ennek ellenére ügyintézési dömpingre számítanak.