Hírek

Közel 300 embert érint a téli krízisidőszakban a hajléktalanellátás

2018. december 04., 14:13

A legfontosabb, hogy senki ne fagyjon meg Szombathelyen - hangsúlyozta a polgármester. A Zanati úti szálló mindenki előtt nyitva áll.

Közel 300 embert érint a téli krízisidőszakban a hajléktalanellátás

Alig fél tucatnyian nem hajlandóak igénybe venni a városban a közösségi ellátást a fedél nélkül élők közül - mondta el Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy ők sem életvitelszerűen tartózkodnak a szabad ég alatt, és ellátást is kapnak az utcai szolgálat embereitől - a hideg időszakban pedig fokozott a figyelem.

Vass Péter - utcai szociális munkás, FÉHE Közhasznú Nonprofit Kft.
“Éppen ebben a pillanatban érkeztem meg egy bejelentésből, egy hajléktalan hölgyet szállítottunk be az intézménybe.”

Ahogy minden évben, idén is meglátogatta a Zanati úti központot és néhány nehéz sorsú ember hajlékát a polgármester.  Néhányuknak már sikerült önállósodnia, van munkája és fedél a feje felett - pedig az éjjeli menedékhelyen kezdték.

Németh Klára - ügyvezető igazgató, FÉHE Közhasznú Nonprofit Kft
“Tisztálkodási lehetőséget biztosítunk, orvosi ellátást biztosítunk, és hogyha látjuk, hogy valakiben affinitás van arra, hogy kitörjön a helyzetéből ,akkor a segítségnyújtás mellett átmeneti szállást biztosítunk neki, illetve az ellátórendszer tetetjén a kiléptetőlakások állnak, ahol az ügyfelek már önállóan gondoskodhatnak magukról.”

Ezt a helyet már elhagyták, csak a fedél nélküliek nyoma látható. A szakemberek ellátogattak a Parkerdőbe is, néhányan ott szokták meghúzni magukat.

Puskás Tivadar - polgármester
“Szeretnénk mindig elérni azt, hogy Szombathelyen senki ne fagyjon meg, és azt a lehetőséget biztosítsuk mindenkinek, de mindenkinek, hogy tető legyen a feje fölött.”

A FÉHE látókörében most 287-en vannak. Aki lakókörnyezetében olyan feltételezhetően hajléktalan személyt talál, akinek az élete, egészsége veszélybe került, hívja a hajléktalan krízisszámot: 06 80 205 165.