Hírek

Közel 2 milliárd forintból fejleszti hulladékgazdálkodási rendszerét Vas megye

2012. november 30., 21:20

Válogatómű, új hulladékgyűjtő udvarok és szigetek, 150 üveggyűjtőpont létesül. Megújul  a szelektíven gyűjtött hulladékot szállító gépjárműpark is. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Program  második fordulójának ünnepélyes nyitórendezvényét a Városházán tartották.

Közel 2 milliárd forintból fejleszti hulladékgazdálkodási rendszerét Vas megye

Megújul Vas megye 127 településén a szelektív hulladékgyűjtés. Ehhez az Európai Unió Kohéziós Alapja nyújt támogatást.

Marton Zsolt-elnök, Társulási Tanács
"Közel 130 Vas megyei település fogott össze annak érdekében, hogy a szelektív hulladékgyűjtési rendszerüket fejlesszék, és azt gondolom, hogy ennél fontosabb célt jelenleg, ami a környezetvédelmi források között elérhető, nem tudunk jelenleg."

7 településen hulladékudvart építenek, itt bárki ingyenesen lerakhatja majd a háztartásában keletkezett nagyobb mennyiségű papír-, műanyag-, üveg-, fém- és zöldhulladékot is. Új szigetek épülnek azokon a településeken, ahol eddig nem volt ilyen. Szombathelyen pedig a társulás teljes területéről szelektíven gyűjtött hulladék hasznosítására egy válogatómű épül. A lakosság házi komposztálóládákat is igényelhet majd. A beruházás nemcsak a környezet védelme és az életminőség javítása szempontjából  jelentős előrelépés - hangzott el a rendezvényen.

Hende Csaba- honvédelmi miniszter
"Igen fontos abból a szempontból is, hogy a Nyugat_pannon Járműipari és Mechatronikai Központ néven tervezett nagy, mintegy 25 ezer fős munkahely teremtést jelentő fejlesztési projekt része is ennek, igen lényeges, hogy a hulladékkezelés ebben a térségben a legkorszerűbb módon vajon megvan-e oldva, tehát tőke vonzó képessége ezen keresztül munkahelyteremtő képessége is van az ilyen beruházásoknak."

Az uniós törvények előírják, hogy 2015-től minden településen szelektíven kell gyűjteni a hulladékot. Déri Lajos, a létesítmények tervezője elmondta, hogy térségünk a hulladékgazdálkodásban eddig is élen járt.

A mostani beruházás 2 milliárd forintból valósul majd meg a térségben.