MNB - 2
MNB

Hírek

Kőszegen járt a Mobil Bűnmegelőzési Centrum

2020. augusztus 03., 15:16

Jó tanácsért nem kell a rendőrségre menni, rendszeresen kitelepülnek a forgalmas helyekre, például a bevásárlóközpontok parkolóiba. A Mobil Bűnmegelőzési Centrum legutóbb Kőszegen járt, ahol néhány személy– és vagyonvédelmi eszközt is bemutattak. Népszerű volt a kerékpárok ingyenes regisztrációja is.

Kőszegen járt a Mobil Bűnmegelőzési Centrum

"Ennek a riasztónak az a lényege, ha valaki úgy érzi, hogy megtámadták, akkor fogja szépen és ezt a szöget kihúzza belőle."

Ez a személyi riasztó addig szirénázik, amíg a segítség meg nem érkezik. Többek között ennek a használatát is megismerhették az érdeklődők a szupermarket parkolójában. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársai olyan eszközöket is hoztak, amelyekkel az otthonukat védhetik az emberek a betolakodóktól például a nyaralás idején.

"Ezt azért szoktuk ajánlani, mert kicsi, táskába, bárhova bele tudjuk rakni. Szét lehet nyitni."

Ezzel az összecsukható fémeszközzel bárhová odazárható a kerékpár, így jó eséllyel meggátolható a lopás. Magyarországon a tolvajok évente tízezer biciklit visznek el, ezek egy részét megtalálja ugyan a rendőrség, de nyilvántartás híján mégsem kerülnek vissza tulajdonosukhoz. Ebben segít a BikeSafe. A bűnmegelőzési programban ingyenesen regisztrálják a kerékpárokat.

Varga Sándor – kiemelt főnyomozó, Vas Megyei Rendőr-főkapitányság
„A helyszínen lefényképezzük a vázszámot, adunk hozzá egy matricát, valamint ezen kívül feltesszük a bikesafe adatbázisába ezeket a kerékpárokat. S ha valami történik a kerékpárral, akkor a rendőrség már az adatokkal rendelkezik, a fényképet az interneten a rendőrség tudja keresni, körözni.”

Egyre többen kerekeznek, és egyre jobb biciklikkel, így nemcsak bosszúságot, hanem jelentős anyagi kárt is okoz, ha ellopják a kerékpárt.

Katona Szilveszter – elnök, Kőszegi Kerékpáros Egyesület
„Jó kezdeményezésnek tartom, igazából Kőszeg a becsületesség, a becsületkasszák városa, de nem árt figyelni, mert sosem alszik az oroszlán. Jó és praktikus dolog az, hogy a rendőrség nyilvántartásba veszi a kerékpárokat, így egyszerűbben nyomon követhető, ha mégis eltűnne.”

A nyári bűnmegelőzési akció folytatódik: Kőszeg és Vasvár után kedden Szombathelyen az Interspar parkolójába várják tanácsokkal és ingyenes BikeSafe regisztrációval a rendőrség munkatársai az érdeklődőket.