Hírek

Korszerűsödnek a megye könyvtárai

2010. május 10., 16:49
72 millió forintot nyert a Nyugat-magyarországi Egyetem a régió könyvtári hálózatának fejlesztésére. A pénzből a felsőoktatási- és a közkönyvtárak korszerűsítése történik meg, de a programban szombathelyi általános és középiskolák is részt vesznek.
Korszerűsödnek a megye könyvtárai

A projekt nyitókonferenciáját hétfőn tartották a forrásközpontban.

A legtöbb általános iskolában elavult a könyvtár. Az intézmények évtizedekkel ezelőtt vásárolt, de azóta alaposan leromlott állapotú könyvekkel kénytelenek feltölteni a polcokat. A Tudásdepó expressz című projekt segítségével most javulhat a helyzet. A programban részt vevő Reguly iskolában például elektronikus adatbázist építenek majd ki a könyvtárban, így könnyebb lesz rákeresni az adott kötetekre.

Varga Zoltánné könyvtáros, Reguly Antal Általános iskola
"Sok helyen ez már megtörtént, ahol főállású könyvtáros van, nálunk két félállású könyvtáros dolgozik, kevés az időnk ilyenre, most erre is kaptunk pénzt ebben a projektben."

Az uniós pályázat keretében 72 millió forintot nyert az egyetem, amely fő konzorciumi partnerként vesz részt a munkában. Szombathelyről 18 óvoda és iskola vállal partnerséget, mellettük a megyei könyvtár és több kisvárosi intézmény is szerepet vállal. A cél, hogy az állomány nagy részét elektronikus adathordozókra írják, és a dokumentumok mindenki számára, napi 24 órában elérhetők legyenek. A munkát a legkisebbekkel kezdik.

Keszeiné Barki Katalin projektmenedzser
"Az óvónőket felkészítjük, hogy az internetet hogyan tudják a nevelési programba beilleszteni. Ezzel a képzést már az óvodában megkezdjük."

A projektnyitó konferencián elhangzott: a könyvtáraknak ugyan folyamatosan változik a szerepe, mégsem lehet őket nélkülözni, hiszen a tudásbázisunk nagy részét az iskolán kívül szerezzük meg.

Az uniós projekt a következő hetekben indul. Közel 30 programot, író-olvasó találkozókat, vetélkedőket szerveznek, amelyeknek célja, hogy a résztvevők önálló ismeretszerzését elősegítsék. A Tudásdepó Expressz 2011 őszéig tart.