Hírek

Koronavírus-helyzet Magyarországon

2020. augusztus 05., 18:54

Újabb 11 embernél igazolták a koronavírust Magyarországon, 4564-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 28 vasinál mutatták ki a kórt. Külföldön rosszabb a helyzet. A július közepén bevezetett beutazási korlátozások miatt Szombathelyen már 99-en vannak hatósági házi karanténban. Ezt két PCR-teszttel ki lehet váltani, a vizsgálatért viszont augusztus 1-től fizetni kell.

Koronavírus-helyzet Magyarországon

Tilos a belépés! Piros cédula jelzi az egyik szombathelyi családi ház ajtaján, hogy az itt lakók hatósági házi karanténban vannak. Úgy tudjuk, ők külföldi vendégmunkások. Július 15-től vezette be Magyarország a beutazási korlátozást. Az országokat - az uniós besoroláshoz igazodva - fertőzöttségük alapján színekkel jelölik. Ausztria például zöld a térképen, tehát szabad a mozgás, a sárga vagy piros országokból érkezők számára viszont kötelező a hatósági házi karantén.

„Július 28-án lépte át a határt, ezért augusztus 11-ig kell neki hatósági házi karanténban lennie. A piros feliratot köteles a bejárati ajtón elhelyezni és a rendőrség ellenőrzi, hogy betartja-e a karantén szabályait.

A hatósági házi karantén elrendeléséről folyamatosan értesíti az önkormányzatot a kormányhivatal népegészségügyi osztálya. Az érintettek 80 %-a ukrán vagy szerb vendégmunkás, a többiek külföldi nyaralásból hazatérő szombathelyiek.  

Mester Ágnes – irodavezető, Egészségügyi, Kulturális és Köznevelési Iroda
„Július 15-től érkeznek ismételten a hatósági házi karantént elrendelő határozatok, a múlt héten 87-en voltak hatósági házi karanténban, ez a mai nappal 99 főre nőtt.”

A karantén nem jelenti azt, hogy az arra kötelezettek betegek, vagy fertőzöttek. A 14 napos megfigyelést a szabályok szerint két negatív PCR-teszttel ki lehet váltani. A sárga országból érkezőknél az első negatív eredmény feloldja a karantént, de 48 óra múlva szükség van a második tesztre is. (https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek) A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétette a tesztet végző állami és magánintézményeket. Fontos, hogy a vizsgálat időpontját a kiválasztott szolgáltatóval előre egyeztetni kell.

Káldy Zoltán – orvos igazgató, Markusovszky Kórház
„Ez alapján tudjuk fogadni a betegeket, előtte díjbefizetést írunk elő, a befizetés igazolása után lehet menni a mintavevő helyre. Ez az infektológiai osztály. A mintavételek időpontja hétfőtől csütörtökig délután egy órától 3 óráig, pénteken reggel 8-tól 10 óráig.”

Szombathelyen négy helyen kérhető a teszt, amiért augusztustól fizetni kell. A díjat az egészségügyi szolgáltatók maguk határozhatják meg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint egy teszt ára harmincezer forint körül van, ha 24 órán belül kéri valaki az eredményt, akkor több mint 45 ezer forintba kerül. A megyében 28-ra nőtt a fertőzöttek száma, a Markusovszky Kórházban most egy koronavírusost ápolnak. Az orvos igazgató szerint nincsenek tünetei, jó állapotban van.