Hírek

Korábban kezdődött idén a parlagfű szezon

2018. augusztus 10., 13:30

Az agresszív gyomnövény virágzása nem csak a pollenallergiások életét nehezíti meg, de a megfelelő parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok részéről is folyamatos figyelmet igényel.

Korábban kezdődött idén a parlagfű szezon

“Pár nap, nem sokkal több, és ez már virágtengelyes lesz, és augusztus végére meg már bőven szórná a pollent.”

Avar Kálmán azt mutatja, miért fontos, hogy a parlagfüvet még a virágzás előtt kiirtsák a földtulajdonosok.Ezen a területen burjánzik a gyomnövény. Nem véletlen, hogy az allergiások már érzik a pollenjét a levegőben.

A szélsőségesen meleg időjárás miatt a megszokottnál jóval korábban, már június elején lehetett virágzó parlagfűvel találkozni megyeszerte. A gyomnövény irtását hivatalosan július 1-ig kellett elvégezni. Akár kaszálással, akár vegyszeres módszerrel.

Bosits Tamás - mezőgazdasági vállalkozó
“Én a mechanikait részesítem előnyben. Inkább többször mechanikai úton irtsuk a parlagfüvet mint gyomirtószerrel. - És ez mért jobb? Környezetre való hatás talán. Agresszívabb, gyorsabb. A mechanikaival nem hozza meg a virágot és nincs rá esély, hogy a pollenje a levegőben legyen.”

Az egyszeri védekezés általában nem elég, ugyanis az aratást követően a növény viszonylag gyorsan újra sarjad, és hamar pollenszórásra alkalmas állapotba kerül.  

Az egyik leggyakoribb, a bőrpróba néven ismert allergiavizsgálatot láthatjuk. Allergénkivonatot cseppentenek a bőrre, majd felületi karcolást ejtenek rajta, és az allergént a bőr alá juttatják. Az eredmény pozitív lesz, ha jelentősebb duzzanat keletkezik, és a bőr kipirosodik, viszket.

“Negatív, ennek olyannak is kell lenni, ez az egy, ami nem allergiát jelez, annak nem is kell pirosodnia.”

Ezzel a teszttel megbízhatóan kimutatható a pollenallergia, ami mára a lakosság 4-5 százalékát érinti.

Cseke Zsuzsanna - főorvos, tüdőgyógyászati gondozó, Markusovszky-kórház
“Amikor a parlagfű javában virágzik, akkor viszont a tünetek nagyon erősek. Mindenkinél okoznak tüneteket, és ebben az időszakban nemcsak orrdugulás, orrfolyás, de szemtünetek is, és az allergiás-asztmásoknál asztmatünetek is jelentkezhetnek.”

A fertőzött területek felderítése után a gondatlan földtulajdonosok akár milliós összegű bírsággal is számolhatnak.  

Avar Kálmán - osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
”Amennyiben hatósági eljárás alá kerül a terület, abban az esetben kötelező kiszabni a növényvédelmi bírságot, tehát itt gyakorlatilag a hatóság részéről nincs lehetőség eltekinteni a bírságolástól. A bírság mértékét pedig alapvetően két tényező befolyásolja: egyrészt a fertőzött terület nagysága, másrészt pedig a fertőzés mértéke. A bírság alapösszegben, tehát az alapösszeg az 15.000 forint lehet és ez maximális összegben ötmillió forintig terjedhet.”

Az elhanyagolt telkekről Vas megyében is bárki tehet bejelentést a képernyőn látható elérhetőségek egyikén, legegyszerűbben pedig a Nébih által üzemeltetett elektronikus bejelentő rendszeren keresztül.

Parlagfű-bejelentés:
telefonon: 94/577-410
e-mailben: novenytalaj@vas.gov.hu
online: https://pbr.nebih.gov.hu