MNB
MNB - 2

Hírek

Korábban érik a szőlő

2018. augusztus 15., 15:58

Legalább 2 héttel jár előbbre a szőlő, mint eddig bármikor – mondják a gazdák. A hosszú tél után szinte berobbant a nyár, július végéig az időjárás kedvezett az ültetvényeknek. Most viszont nagyon várják a csapadékot.

Korábban érik a szőlő

Rekordtermés mutatkozik a szőlőkben. Tömöttek és már-már érettek a fürtök ebben a zweigelt ültetvényben. Idén a tavasz szinte kimaradt, hiszen március közepén még esett a hó, egy hónappal később pedig kitört a kánikula. Júniusban és júliusban csapadék is volt elég, így megfelelően fejlődtek a tőkék, sőt a növényvédelemre sem kellett sokat költeniük a gazdáknak, hiszen az időjárás nem kedvezett a betegségeknek. Ez, a korai érésű szőlő általában augusztus elején szokott színesedni, a fürtök viszont már most szinte teljesen bekékültek.

Stefanich Kornél - szőlősgazda
Legalább két héttel korábban van a szőlőnek az érése, mint átlagos évjáratokban, ez azt jelenti, hogy itt a környéken a fehér szőlőket már augusztus végétől el lehet kezdeni szüretelni, illetve a korai érésű kék szőlőket is már szeptember elején biztos, hogy elkezdjük szüretelni.

Szüret előtt a szemek cukortartalmának fokozása érdekében le szokták levelezni a tőkéket, most viszont a perzselő hőségben védeni kell a fürtöket.

Nem a mustfok alapján történik a szüret időpontjának megválasztása, hanem a mustfok és a savtartalom alapján nézzük. Ha csak a cukorra mennénk, és azt néznénk, hogy minél nagyobb mustfokkal érjen be a szőlő, akkor óhatatlanul ebben a nagy melegben a savak elégnek.

A gazda azt mondja, ahhoz, hogy valóban jó és minőségi legyen a termés, most csapadékra lenne szüksége a szőlőnek.